Maas daalt ook in Roermond

De Maas is sinds zondagochtend vier uur langzaam aan het dalen. De rivier bereikte in Roermond om vier uur zondagmorgen zijn hoogste stand bij twintig meter boven NAP.

ANP

Door de hoge waterstand hebben twee woningen in Hatenboer bij Roermond water binnen gekregen. Vakantiepark Marina Oolderhuuske is volgens een woordvoerder van de gemeente zondagnacht volledig ontruimd. Zeven gasten, die eerst niet weg wilden, hebben het terrein verlaten. Veertig anderen pakten zaterdagmiddag al hun biezen. In Leeuwen bij Roermond heeft de gemeente een nooddijk aangelegd om een woning aan de Zandstraat te beschermen. De dijk heeft zijn werk goed gedaan.

Het informatiecentrum van de gemeente (telefoon 0475-359898) blijft nog tot vijf uur zondagmiddag bereikbaar.

De Maas bij Borgharen zakt snel. Rond half elf zondagmorgen bereikte het Maaswater een peil van 44,75 meter boven NAP. De daling zet volgens het waterschap Roer en Overmaas door.

Itteren en Borgharen zijn weer met de auto bereikbaar. De pendeldienst naar beide dorpen is gestaakt. De gemeente Maastricht heeft het crisiscentrum zondag opgeheven.

Het Maasdal in Zuid-Limburg kampt nog wel met kwelwater, dat door de druk van het Maaswater als grondwater onder de Maaskaden door geduwd wordt. De 45 kwelwaterpompen die het schap tussen Eijsden en Roermond heeft opgesteld, pompen dit water terug de Maas in.

Het waterschap is erin geslaagd het afschuiven van een dijk in Meers, gemeente Stein, te voorkomen.

In de Ardennen is het droog. 'Daardoor is iedereen binnen enkele dagen van de ellende verlost,' voorziet de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De inwoners van Itteren en Borgharen hebben 'coulant' op de waterproblemen gereageerd, zei een woordvoerder van het crisiscentrum in Maastricht. 'Maar er is zeker opluchting dat het nu bijna voorbij is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden