Maartje Wortel en Niña Weijers als koninginnen op hun eigen schip

Het is eindelijk weekend. De schrijfsters en vriendinnen Maartje Wortel (34) en Niña Weijers (29) maken een ritje in De Blauwe Parel.

Eva Hoeke
Een alleraardigst wagentje is het zeker, bescheiden en toch prettig aanwezig. Beeld Ivo van der Bent
Een alleraardigst wagentje is het zeker, bescheiden en toch prettig aanwezig.Beeld Ivo van der Bent

Hij brengt hen overal, van zwemmen in Eemnes naar zomer in Normandië en elke stop ertussen: de Peugeot 106 van Maartje, een blauw tweedehandsje, een ding van 1.000 euro.

Niña: 'Het líjkt een klein rotautootje...'

Maartje: 'Maar er ís iets mee, dat zegt iedereen die 'm voor het eerst ziet.'

Nou, een alleraardigst wagentje is het zeker, bescheiden en toch prettig aanwezig, niet in de laatste plaats door het bontje om het stuur en de imposante geluidsinstallatie achterin. Boxen die in een normale auto nog geen deuk in een pakje boter zouden slaan, maar op deze schaal schitteren. En dat je de raampjes alleen handmatig kunt bedienen en je door het gebrek aan stuurbekrachtiging zo'n beetje je schouder uit de kom trekt bij het inparkeren, is ook alleen maar goed: echte liefde mag, nee, móét veroverd worden.

Om al deze redenen is de wagen inmiddels omgedoopt tot De Blauwe Parel en wordt Maartje in het weekend vaak suf geappt met rijverzoekjes van vrienden en kennissen.

Winnaar in die weekendcompetitie is meestal hartsvriendin Niña Weijers, die zelf geen rijbewijs heeft maar wel de perfecte bijrijder is. Zo een die meedenkt over de route, met wie je kan praten, maar óók kan zwijgen en die vast koffie of cola haalt als jij staat te tanken. En, bonuspuntje, ze houdt net als Maartje van hiphop. Maar wacht even: is feminisme geen thema in hun werk? Elkaar aankijkend: 'Mensen denken vaak dat hiphop alleen maar wijsneuzerij is, maar dat is niet zo: het is zowel speels als serieus. Het is een spel.'

Nou ja, en wat kan het ze ook schelen, ze rijden gewoon. Naar Texel, naar de duinen, tentje, slaapzak en biertjes achterin, als koninginnen op hun eigen schip. Maartje: 'Ik was blijer met mijn rijbewijs dan met mijn diploma. Rijden betekent vrijheid.' Nou, een alleraardigst wagentje is het zeker, bescheiden en toch prettig aanwezig, niet in de laatste plaats door het bontje om het stuur en de imposante geluidsinstallatie achterin. Boxen die in een normale auto nog geen deuk in een pakje boter zouden slaan, maar op deze schaal schitteren. En dat je de raampjes alleen handmatig kunt bedienen en je door het gebrek aan stuurbekrachtiging zo'n beetje je schouder uit de kom trekt bij het inparkeren, is ook alleen maar goed: echte liefde mag, nee, móét veroverd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden