Maarten Zeegers, Colum McCann en Thomas Verbogt

Russische aftelrijmpjes, Maarten Zeegers integreerde in de Haagse Transvaalwijk, 22 associaties op de Tuin der Lusten en andere net verschenen titels.

Redactie
Robert-Jan Henkes. Van Oorschot €29,99 en gebonden €44,95 Beeld
Robert-Jan Henkes. Van Oorschot €29,99 en gebonden €44,95Beeld

Bij mij op de maan

Al 25 jaar verzamelt vertaler Robbert-Jan Henkes Russische kindergedichten - aftelrijmpjes, fabels, nonsensverzen en liedteksten. Zijn selectie hieruit heet Bij mij op de maan, en begint met komische fabels van 'grootvadertje' Krylov (1769-1844), om via Poesjkin, enTsvetajeva bij Iosif Brodski en Irina Pivovarova uit te komen. Natuurlijk krijgt humorist Daniil Charms veel ruimte: 'Er was een vrolijk oud mannetje,/ Niet groter dan een vlo,/ En als dat vrolijke mannetje/ Moest lachen ging dat zo:// Hahaha,/ En hè hè hè,/ Hi hi hi,/ En hoi hoi!/ Boe boe boe,/ En bè bè bè,/ Tjsing tjsing tsjing,/ En tsjoek tsjoek!'

undefined

Dertien manieren van kijken

Op 27 juni 2014 werd de Ierse schrijver Colum McCann (1965) in New Haven, Conneticut op straat van achteren aangevallen, nadat hij had geprobeerd een vrouw te helpen die ook op straat was mishandeld. Lang vóór die geweldpleging verzon hij het verhaal Dertien manieren van kijken, waarin de oudere rechter Mendelssohn na het verlaten van een restaurant het slachtoffer wordt van een aanslag. Frans van der Wiel vertaalde de novelle, die is aangevuld met drie korte verhalen.

Column McCann. De Harmonie; €18,90 Beeld
Column McCann. De Harmonie; €18,90Beeld

Nieuwe lusten

Het drieluik op houten panelen De tuin der Lusten van Jheronimus Bosch is zo dubbelzinnig dat er vele interpretaties op los te laten zijn. Auteur H.M. van den Brink vroeg 22 schrijvers om een verhaal, voortgekomen uit associaties bij het schilderij van de geheimzinnige maker die hier als vanouds weer Jeroen heet. Zo ontstond Nieuwe lusten, met bijdragen van Hanna Bervoets, Nelleke Noordervliet, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, en tot slot de samensteller zelf.

H.M. van den Brink e.a. De Geus; €19,95 Beeld
H.M. van den Brink e.a. De Geus; €19,95Beeld

Waaitaal

Met zijn recente roman Als de winter voorbij is, staat Thomas Verbogt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, die op 9 mei aanstaande wordt uitgereikt. In Waaitaal is een aantal van zijn columns gebundeld, handelend over woorden uit de waan van de dag. Zoals de slijter die tegen zijn vertrekkende klant zegt: 'Smakelijke avond.' Ik moet daar niet moeilijk over doen, denkt Verbogt, 'maar toch heb ik last van die woorden. Ze achtervolgen me op weg naar huis.'

Thomas Verbogt. Nieuw Amsterdam; €14,99 Beeld
Thomas Verbogt. Nieuw Amsterdam; €14,99Beeld

Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart

In Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart gaan schrijfster en journaliste Lidewey van Noord en vormgever en fotograaf Robert Jan van Noort op zoek naar de ziel van Italië. Die is volgens hen ook te vinden in het Italiaanse ciclismo. Van Noord sprak (oud-)coureurs en ging naar de geboorteplek van wielerverhalen. Zo leert Pellegrina je op een originele manier Italië en de Italianen kennen. Waarom die de overtreding zien als het ultieme doel van de regel, waarom het dolce vita de vrolijke vermomming is van de melancholie en dat je een fiets kunt opbaren. Waarschuwing: tekst en de foto's lokken de lezer, ook die zonder racefiets, onherroepelijk naar Italië. En het bijzonder vormgegeven boek is dus ingenaaid met Giro-roze garen.

Robert Jan van Noort en Lidewey van Noord. De Muur; €29,95 Beeld
Robert Jan van Noort en Lidewey van Noord. De Muur; €29,95Beeld

De kanarie in de kolenmijn

Toen Ewald Engelen in 2014 werd gevraagd waarom hij als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren stond, zei hij: de Partij voor de Dieren is de kanarie in de kolenmijn. 'Daarmee doelde hij op de levende kanaries die mijnwerkers vroeger gebruikten als vroegtijdige waarschuwing tegen giftige gassen', schrijft Marianne Thieme in De kanarie in de kolenmijn, dat ze samen met Ewald Engelen maakte. De auteurs gaan in op de gevaren die onze toekomst bedreigen en pleiten voor een radicale koerswijziging. Mensje van Keulen, Dries van Agt, Jan Terlouw, Arnold Heertje, Paul Cliteur, Herman Wijffels en J.M. Coetzee schreven alvast een klinkende aanbeveling voor dit boek.

Marianne Thieme en Ewald Engelen. Prometheus, €19,95 Beeld
Marianne Thieme en Ewald Engelen. Prometheus, €19,95Beeld

Ik was een van hen

Komende maandag in de winkel: Ik was een van hen van journalist Maarten Zeegers. In 2013 verhuisde hij met zijn Syrische vrouw naar de Haagse wijk Transvaal, waar driekwart van de bewoners moslim is, om een boek te schrijven over de wijk. Om een beter beeld te krijgen van de islam in Transvaal besloot hij zichzelf voor te doen als moslim. De afgelopen jaren deed hij verslag vanuit de wijk voor onder meer de Volkskrant.

Maarten Zeegers, Podium, €19,90 Beeld
Maarten Zeegers, Podium, €19,90Beeld

Slimmer, sneller, beter

En daar is weer zo'n boek over hoe we meer kunnen doen in minder tijd. Slimmer, sneller, beter heet het en het leert je 'het geheim van productiviteit thuis en op het werk': 'Productiviteit gaat niet over harder werken of overdadiger zweten. Het is niet simpelweg het resultaat van meer uren doorbrengen achter je bureau. Productiviteit heeft eerder te maken met bepaalde keuzes die op een bepaalde manier genomen worden.' Zo is dat.

Charles Duhigg. Ambo Anthos, €24,99 Beeld
Charles Duhigg. Ambo Anthos, €24,99Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden