NieuwsbriefVolkskrant Avond

Maarten van der Weijden over de tocht, zijn missie en de toekomst | Waarom zijn er nog geen betere antidepressiva?

Goedenavond. In 1948 verliet de nu 91-jarige Yoon Heung-gyu zijn hele familie in Noord-Korea voor een leven in het zuiden van het schiereiland. Deze week mocht hij terug om zijn familie te zoeken. Onze correspondent ging mee. En we blikken terug met Maarten van der Weijden op zijn Elfstedenzwemtocht: ‘Dit was mooier dan mijn gouden medaille in Beijing.’

Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III. Beeld ANP
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

‘We gaan echt niet iedereen zomaar voor de klas zetten’
De scholen gaan weer van start. Om het nijpend tekort aan leraren op te vangen, zet minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob in op zij-instromers. Een concessie aan de kwaliteit?

Waarom de politie niet eerder uitkwam bij Jos B.: vijf vragen
Rechercheurs waren in 2001 al op de hoogte van het zedenverleden van Jos B., nu hoofdverdachte in de twintig jaar oude moordzaak van Nicky Verstappen. Toch verdween zijn naam van een lijst met personen van wie dna zou worden afgenomen. Vijf vragen over het optreden van de politie.

Russische trollen bemoeiden zich met Amerikaanse vaccinatiedebat
Russische internettrollen en Twitterbots hebben zich in de periode voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen actief bemoeid met het vaccinatiedebat. Het gaat om accounts van de Russische trollenfabriek die zich ook bezighielden met het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.

Gefrustreerde Trump neemt minister van Justitie Jeff Sessions weer onder vuur
Na een week vol slecht nieuws van het juridische front heeft president Trump zijn oorlog met minister van Justitie Jeff Sessions hervat. Op neerbuigende toon riep Trump de minister op een onderzoek te beginnen naar Hillary Clinton, voormalig FBI-chef James Comey en een reeks andere figuren die de president als ‘corrupt’ beschouwt. ‘Kom op, Jeff, je kunt het best..’, sloot Trump zijn tweet af.

President Donald Trump en minister van Justitie Jeff Sessions opnieuw in strijd verwikkeld.  Beeld AFP
President Donald Trump en minister van Justitie Jeff Sessions opnieuw in strijd verwikkeld.Beeld AFP

Video van de dag

Met de Costa del Sol nog in je bol weer volle bak aan de slag onder het systeemplafond. Het is gewoon erg pittig om na je vakantie weer aan het werk te gaan. Filosoof Lammert Kamphuis geeft ons tips om de pijn wat te verzachten.

Vanavond op tv

Mocht u Amour (Canvas, 21.05 uur) om welke reden dan ook nog altijd niet gezien hebben: kijken! Het is een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde. En in Stacey Dooley Investigates (RTL 5, 22.30 uur) onderzoekt de BBC-journalist de gevolgen van het groeiende aantal toeristen in Kenia. Terwijl in luxehotels en safariparken miljoenen dollars worden omgezet, heerst in de binnenlanden nog veel armoede. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Hoe Van der Weijdens lijdensweg miljoenen verbond
Mafkees of messias? Er waren er genoeg die Maarten van der Weijden voor gek verklaarden. Maar er waren er nog veel meer die de zwemmer hartstochtelijk toejuichten tijdens zijn onmenselijke missie. Van der Weijden kijkt terug op zijn Elfsteden-zwemtocht.

Van der Weijden relaxend in bad na de slopende zwemtocht van 163 km. Beeld -
Van der Weijden relaxend in bad na de slopende zwemtocht van 163 km.Beeld -

Yoon Heung-gyu ziet na 69 jaar zijn familie uit Noord-Korea terug – nu pas hoort hij wie er nog leeft
Hij was 22 toen hij zijn familie in het noorden van Korea voor het laatst zag en hij hoorde nooit meer wat van ze. Yoon Heung-gyu (91) is nu ingeloot voor een reünie van gescheiden families. Jeroen Visser volgde hem op weg naar de ontmoeting met zijn verwanten.

Hier verdween Jos B.: ‘Je kunt je in Sainte-Marie-aux-Mines echt overal verstoppen’
Rotspartijen, steile hellingen en dennenwouden met torenhoge bomen. In dat onherbergzame landschap in de Franse Vogezen is moordverdachte Jos B. voor het laatst gezien. ‘We bemoeien ons hier niet echt met elkaar.’

Blokhut 'Old Crow' nabij Saint Marie Aux Mines.  Beeld Gerrit-jan Ek
Blokhut 'Old Crow' nabij Saint Marie Aux Mines.Beeld Gerrit-jan Ek

Mobielvrije scholen in Frankrijk: er wordt zelfs weer gevoetbald op het schoolplein
Deze week wacht Franse kinderen een onaangename verrassing: voortaan zijn smartphones op basisscholen en colleges streng verboden. Dat wordt afzien voor de verslaafde pubers. Columnist Aleid Truijens ziet vooral voordelen.

Waarom antidepressiva niet beter worden
Terwijl psychische problemen steeds zwaarder drukken op de zorg, lijkt de ontwikkeling van nieuwe en betere medicatie tot stilstand gekomen. Hoe komt dat?

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Eva Hoeke blikt terug op een korte en hete zomer
De laatste kleffe nacht, het einde van de vakantie, vanaf morgen zou alles anders zijn. De kringen in de vloer de enige tastbare herinnering aan die hete zomer van 2018, schrijft Eva Hoeke in haar column.

Aanvulling: B. werd aanvankelijk door de politie en ook door de Volkskrant met zijn volledige achternaam aangeduid, zoals bijvoorbeeld in bovenstaand artikel. De reden daarvoor was dat hij door zijn familie als vermist was opgegeven. Nu B. niet langer vermist is en enkel nog als verdachte geldt, schakelen zowel de politie als de Volkskrant vanaf 27 augustus 2018 terug op de gebruikelijke initialenregel die geldt voor verdachten die nog niet veroordeeld zijn, en schrijven we dus Jos B.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden