Maar wij hebben Ad

Het is een beetje een ver-van-mijn-bed-show: het gaat over Amerikaanse bedrijven waar we in Nederland niet vaak mee te maken krijgen, zoals JDS Uniphase, Cisco of Global Crossing....

Peter van Lonkhuyzen

Ik heb het over graaien. Eén van de vele gebieden waarop de Verenigde Staten mijlenver op ons vooruit is.

Neem telecombedrijf Global Crossing. De oceaanbodems moesten vol met kabels komen te liggen, dat wist het bedrijf zeker. Het wist heel wat beleggers voor zijn plannen te interesseren. Toen het vorig jaar misging en de topman moest opstappen, wilde zijn opvolger eerst 3,5 miljoen hebben om de rommel op te ruimen. Plus een lening van 10 miljoen tegen gunstige voorwaarden. We hebben het over dollars. Toen het bedrijf enkele weken geleden failliet ging, bleek dat de directie op het laatste moment nog 15 miljoen pensioengeld was toegestopt. Maar het personeel kreeg zijn salaris niet meer uitbetaald.

Zulke verhalen kun je bijna wekelijks uit de krant oppikken. Vorig jaar verscheen een interessant onderzoek waarin werd becijferd dat de winsten van de grootste Amerikaanse bedrijven in tien jaar tijd met 114 procent waren gestegen, en de lonen met 37 procent. Maar de inkomsten van de topmensen waren met 571 procent omhoog gegaan. Vooral de ICT-sector was royaal met het belonen van CEO's. Dat het inmiddels een stuk minder ging met de sector, maakte weinig verschil. Integendeel: hoe meer mensen moesten worden ontslagen, hoe hoger de beloning. JDS Uniphase: twaalfduizend mensen eruit, 107 miljoen dollar voor de topman. Cisco; 8500 mensen eruit, 157 miljoen erin. In de portemonnee van John Chambers wel te verstaan.

Blijkbaar gaan hype en graaien hand in hand. De lijst met voorbeelden kan moeiteloos worden uitgebreid, zonder ook maar één keer de naam Enron te hoeven noemen.

Wat de graaikunde betreft stelt Nederland eigenlijk nog weinig voor. We zijn een ontwikkelingsland. Ja, we hadden vorig jaar Mark Schneider, de UPC-topman die de prijs van zijn eigen opties vaststelde, terwijl het bedrijf richting afgrond gleed. Maar Schneider is dan weer een Amerikaan. Eigenlijk is Ad Scheepbouwer van KPN de enige waar we internationaal nog een beetje mee voor de dag kunnen komen: drieduizend mensen eruit, van het personeel een loonoffer vragen en zelf 1,6 miljoen opties opstrijken (naast het riante salaris). Onlangs bleek hij van zijn vorige werkgever TPG ook nog 2,1 miljoen pensioengeld te hebben meegekregen. We hebben het nu over euro's.

Ik wil maar zeggen, we zijn hier in Nederland niet helemaal achterlijk. We hebben tenminste Ad nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden