Maar waar is die frisse citroen dan?

In deze rubriek wordt elke week een product met een duurzaamheidsclaim bekeken. Dit keer: NaturaVerde allesreiniger.

De claims op de fles NaturaVerde 'met de frisheid van Siciliaanse citroen' liegen er niet om: 'actieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong', '100 procent recyclebare fles', 'parfum met essentiële oliën', 'respecteert de gevoelige huid' en ten slotte: 'biologisch afbreekbare formule' (OESO 301B). Dat staat interessant, maar OESO 301B is gewoon een van de testen waarmee bepaald wordt hoe lang het duurt voordat de oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen zijn afgebroken tot CO2, water en mineralen. Zo'n test is wettelijk verplicht voor alle schoonmaakmiddelen. NaturaVerde gaat een stap verder door niet alleen de oppervlakteactieve stoffen op voldoende afbreekbaarheid te laten testen, maar alle ingrediënten.


In NaturaVerde zit een handjevol conserveermiddelen: isothiazolinonen. Deze zitten ook in veel andere reinigingsmiddelen, cosmetica en verf. Dankzij conserveermiddelen worden de ingrediënten van schoonmaakmiddelen niet in de fles afgebroken door bacteriën en schimmels. Maar isothiazolinonen zijn bekende huidallergenen: je kunt er snel overgevoelig voor worden. Omdat je allesreiniger alleen verdund gebruikt, is die kans vrij klein. Ajax verzekert dat dermatologische testen hebben uitgewezen dat het allergeenniveau 'verwaarloosbaar' is en baseert daar de claim over 'respect voor de huid' op.


Schoonmaakmiddelen moeten de volledige ingrediëntenlijst toegankelijk maken. Voor die van Ajax moet je even zoeken: via www.colgate.eu.com (op de fles), Nederlands, contact, button detergent-ingrediënten, huishoudreinigers. Er staat wel 'parfum', maar niets over essentiële olie of citroen, Siciliaans of anders. Met de 'actieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong' wordt waarschijnlijk een aantal wasactieve stoffen bedoeld, zoals het sodiumzout van melkzuur, reinigende esters uit alcohol, soda en de 'sodium cocoate', een reiniger gemaakt uit kokosolie.


En dan nog die recyclebare fles. Mooi, maar sinds de komst van de Plastic Heroes-campagne kan alle kunststof worden ingezameld en gerecycled. Nu is de Ajax-fles van de lichte kunststof PET gemaakt, waarvan nog eens 60 procent gerecycled is. PET is fijn, omdat het heel goed gescheiden kan worden van andere kunststoffen. Daardoor kun je het zonder veel kwaliteitsverlies opnieuw gebruiken.


Is Ajax NaturaVerde beter voor het milieu dan andere allesreinigers? Ze doen hun best. Maar die citroenen kunnen ze beter van het etiket halen.


Loethe Olthuis


Prijs: € 2,30 per liter.


Verkrijgbaar in de supermarkt.


Oordeel: * * *


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden