maar waar is de wokbrander?

Fijn dat bekenden van tijd tot tijd in de portemonnee tasten voor een nieuwe keuken, want zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen....

tekst jaap huisman

Maar het raffinement in deze keuken school niet zozeer in de apparatuur, als wel in de diepte. Het standaard aanrechtblad is 60 tot 65 centimeter diep. De koper had de keukenboer gevraagd om een afwijkende maat, 75 centimeter diep. Slim, want hoe imponerend ook de nieuwe keukeninstallatie, ze stuit op de beperkingen van het traditionele Hollandse keukenvertrek: langwerpig. Als daar dan ook nog in de breedte meters worden afgesnoept door een dubbele koelkast, een hooggeplaatste magnetron en apothekerskast (uittrekbare voorraadkast) blijft er niet veel werkblad over.

Dat maakt die 'duik in de diepte' des te vindingrijker. Tulp Keu kens dat zichzelf aanprijst met maatkeukens, biedt zelfs tot 90 centimeter diepe aanrechtbladen aan. An de re keukenontwerpers zullen deze maten ongetwijfeld ook in petto hebben. Is die oplossing bedacht, dan dient zich een volgend probleem aan. Ver vooruit reiken is ook in de particuliere keuken arbotechnisch niet verantwoord.

Onze vrienden hadden daarop het volgende gevonden: alles komt in laden naar je toe. De besteklade ontpopte zich zo als een jaloersmakende uitstalkast van gerei. Dat ook de elektrische oven naar voren kwam geschoven, leek bij dit alles vanzelfsprekend, want zo valt een kalkoen nu eenmaal beter te bedruipen.

Waarom hebben alle ovenfabrikanten dat niet eerder bedacht, waarom moeten we altijd met een verhit hoofd en geknakte rug deze bezigheden verrichten? En de onvermijdelijke, daaraan gekoppelde vraag: moeten we ook niet overschakelen naar een nieuwe middenklasser? Tot dat we een kleine onvolkomenheid in de wonderkeuken dachten te zien: wel een inductiekookplaat, maar geen gasbrander voor de wok. Toen stuitten we op het dilemma van de kok in de moderne keuken: hij wil diep en breed koken, liefst in een cleane, gepolijste omgeving. Omdat de wokbrander daarin niet past, is ie 'verbannen' naar de bijkeuken. Alsof je een aanhangwagen achter de middenklasser koppelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden