Maar tussen de actiescènes is het saai

Na 2 uur en achttien minuten dolen door diverse virtuele en andersoortige werkelijkheden, eindigt The Matrix Reloaded, het tweede deel van The Matrix-trilogie, wel heel erg aards....

Ronald Ockhuysen

Het besluit van de makers om The Matrix Reloaded zo abrupt te eindigen, getuigt van de nodige zelfverzekerdheid. Het is voor nu wel mooi geweest, luidt de redenering. Superheld Neo - hij ontdekte in deel één dat de wereld een schijnwerkelijkheid is die wordt gecontroleerd door een buitenaards systeem - moet nog even wachten voordat hij in The Matrix Revolutions definitief afrekent met zijn vijanden.

Deels hebben Andy en Larry Wachowski, die de trilogie schreven en regisseerden, gelijk. Reloaded biedt enkele spectaculaire vechtscènes, die nog beter zijn uitgevoerd dan in 1999, toen The Matrix met zijn gestileerde knokchoreografieën een nieuwe standaard vestigde. Maar de momenten tussen die scènes, die duren onaangenaam lang.

De plot, een mengsel van filosofie, bijbelse referenties, Griekse mythologie, science fiction en kung fu, sleept zich van handeling naar handeling. En de verhaallijn over de liefde, die ook in het buitenaardse bestaan voor geluk én problemen zorgt, is te plompverloren om de koele ridders met de zonnebrillen en de zwarte pakken menselijk te maken.

Ondanks de problemen met het scenario, voortkomend uit het gegeven dat deel twee vooral een opmaat tot deel drie is, biedt Reloaded behoorlijk wat hogeschool-vermaak. Tijdens een 14 minuten durende achtervolgingsscène demonstreert special effects-specialist John Gaeta waartoe de synergie tussen computertechniek en film inmiddels kan leiden: de acteurs (lees: hun door de computer nagemaakte gelijkenis) springen op een snelweg van auto naar auto en voeren acrobatische gevechten uit boven op een rijdende vrachtwagen.

Op zo'n moment is Reloaded een eigentijds sprookje. Alleen gaat dat sprookje meer over film en technologie dan over de strijd van de uitverkoren leider Neo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden