maar ondertussen

Vlotte voorstelling waarin de volstrekt originele humor van Cornelisse uitstekend tot zijn recht komt.

Maar ondertussen, door Paulien Cornelisse. Regie: Dick van den Toorn. In De Kleine Komedie Amsterdam, 31/10


Tournee tot 2/5/14, pauliencornelisse.nl


Het begint al met de titel. Kijk maar eens met de blik van Paulien Cornelisse naar het woord 'ondertussen' en het begint je al snel te duizelen. Het is dus ergens onder, maar het zit er ook tussen. Cornelisse noemt dit een combinatievoorzetsel, een geliefde categorie woorden waarvan ze nog veel meer onlogische voorbeelden heeft verzameld.


Het knappe van Maar ondertussen, het derde cabaretprogramma van de veelgelezen taalcolumniste, is dat het woord 'ondertussen' niet alleen technisch wordt ontleed, maar dat ook de inhoudelijke betekenis op talloze manieren terugkeert. Terwijl de aarde om de zon draait, gebeurt er ondertussen van alles op die aarde. Dat relativeert een hoop, aldus Cornelisse. Na deze kosmische gedachte zoomt Cornelisse verder in op het ondertussenprincipe, om te eindigen op het allerkleinste niveau: terwijl de mens zijn chaotische leventje leidt, zijn zijn lichaamscellen met hun eigen zaken bezig.


Om dit microniveau te visualiseren staat er prominent een microscoop op het podium, waar Cornelisse haar eigen speeksel onder legt voor nadere studie. Later pipetteert (een ander geliefd woord) ze er ook haar eigen bloed bij. Cornelisse vertelt ook een verhaal over een bezoek aan het ziekenhuis, omdat er onrustige cellen bij haar moesten worden verwijderd.


Ondertussen (ja, dat woord is overal) neemt Cornelisse talloze afslagen naar andere onderwerpen: ze vertelt over een balletopvoering uit haar jeugd waarin ze een parkiet moest spelen, toont haar medelijden met de kleur beige en somt op hilarische wijze een lijst met nieuw bedachte leestekens op.


Meer nog dan in haar vorige voorstellingen, waarin haar lome verteltrant de aandacht soms deed verslappen, komt de volstrekt originele humor van Paulien Cornelisse in het vlotte en gevarieerde Maar ondertussen uitstekend tot zijn recht: keer op keer lukt het haar om je op een nieuwe, onverwachte manier naar grote en kleine zaken te laten kijken. Bij het naar huis fietsen is het onmogelijk om níét te denken aan de dingen die je lichaamscellen ondertussen uitspoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden