Maar liefst zeven groepen strijden om Haags protest op 20 september

Het wordt druk in Den Haag op 20 september: zeven verschillende groeperingen zijn die dag van plan te gaan demonstreren. Zowel met elkaar als tegen elkaar. De demonstraties zijn al aangemeld bij de gemeente. Maar om welke groepen gaat het nu eigenlijk? En waartegen gaat er zoal gedemonstreerd worden?

Pro Patria demonstranten tijdens de Mars voor de Vrijheid op 10 augustus in Den Haag. Beeld epa
Pro Patria demonstranten tijdens de Mars voor de Vrijheid op 10 augustus in Den Haag.Beeld epa

Er zal onder meer gedemonstreerd worden vóór Nederland en voor het recht te demonstreren op eigen grondgebied, tegen de Islamitische Staat (IS) en zijn aanhangers, voor Palestijnen, tegen moslimhaat, voor vrede en tegen moslim- en rechtsextremisten. Protesten en tegenprotesten stapelen zich op in de aanloop naar 20 september.

'Mars voor de Vrijheid'
De nationalistische organisatie Pro Patria kwam als eerste met het plan voor 20 september. Hun 'Mars voor de Vrijheid', tegen moslimextremisme en IS-aanhang in Nederland, werd op 10 augustus in de Schilderswijk verstoord door tegendemonstranten die de optocht blokkeerden. Moslimjongeren gooiden met stenen en meerdere mensen werden opgepakt door de politie. Een paar dagen later kondigde Pro Patria aan opnieuw een protestmars door de Haagse Schilderswijk te organiseren. 'De doelstelling van de laatste Mars voor de Vrijheid werd nog maar eens onderstreept', meldde de organisatie op Facebook.

PVV-leider Geert Wilders betuigde direct zijn steun aan het initiatief van Pro Patria en riep mensen op samen met hem deel te nemen aan de mars op 20 september. Maar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gooide roet in het eten: tijdens een spoeddebat kondigde hij een twee maanden durend demonstratieverbod af voor de Schilderswijk.

'IS-capitulatie' noemde Wilders het. De organisatie is nu van plan om de protestmars door de aangrenzende wijk Transvaal te laten lopen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

'BAAS IN EIGEN LAND!'
De extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU) had ook een demonstratie door de Schilderswijk gepland, met als thema 'Baas in eigen land!'. De organisatie vecht via de rechter het demonstratieverbod van Van Aartsen aan. Het verbod zou juridisch niet houdbaar zijn, en daar zouden ze nog wel eens gelijk in kunnen krijgen, menen rechtsgeleerden.

'Wij vinden dit een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht', schrijft voorzitter Constant Kusters op de website van de partij. De NVU wil door zowel de Schilderswijk als Transvaal marcheren. De keuze voor deze Haagse wijken is geen toeval: in beide wijken wonen veel moslims, negen op de tien inwoners is allochtoon. Volgens Pro Patria en de NVU zijn hier veel IS-sympathisanten te vinden.

Een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in 2009. Beeld anp
Een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in 2009.Beeld anp
Leden van de Nederlandse Volks-Unie in 2006. Beeld anp
Leden van de Nederlandse Volks-Unie in 2006.Beeld anp

Muslim Defence League Holland
De bewoners van beide wijken laten het hier natuurlijk niet bij zitten. Vorige week vrijdag meldde de Muslim Defence League Holland een demonstratie aan bij de gemeente Den Haag. De organisatie claimde alvast het Malieveld, naast het Centraal Station in Den Haag. Hun protest richt zich tegen nationalisten en rechtsextremisten en is tevens bedoeld om steun te betuigen 'aan onze broeders en zusters in Palestina'.

De Muslim Defence League steunt het verbod op demonstraties in de Schilderswijk. Indien Pro Patria en symphatisanten hun route door het Transvaal laten lopen zal de moslimorganisatie samen met buurtbewoners de wijk afsluiten 'zodat de nationalisten en rechtsextremisten er geen racistische anti-islamdemonstratie kunnen houden', aldus een woordvoerder op Facebook. Dat geldt ook voor de Schilderswijk, mocht de Nederlandse Volksunie door de rechter in het gelijk gesteld worden.

De islamitische Partij van de Eenheid sluit zich hierbij aan. De partij heeft burgemeester Van Aartsen opgeroepen de demonstraties van Pro Patria en de NVU alleen toe te staan op het Malieveld. Of dit zal leiden tot een 'slag om het Malieveld' is nog afwachten.

'Laat Ze Niet Lopen'
Het zijn niet alleen rechtsextremisten en islamitische groeperingen die van zich laten horen. Het links-radicale netwerk Anti-Fascistische Actie wil 20 september aangrijpen om te demonstreren tegen extreemrechts.

De linkse beweging heeft een lange geschiedenis met de Nederlandse Volksunie. Elke keer als de rechtsextremisten de straat op gaan, houden de links-radicalen een tegenprotest. Daar is zelfs een speciale campagne voor opgezet: 'Laat Ze Niet Lopen', een weblog dat nauwgezet alle rechtse demonstraties bijhoudt en tegenprotesten op touw zet. Ook de Anti-Fascistische Actie kan op 20 september dus niet ontbreken.

null Beeld anp
Beeld anp

Weekend van de Vrede
Daarnaast zijn er nog enkele andere groeperingen die bij de gemeente Den Haag een demonstratie hebben aangemeld. Wie de organisatoren zijn, wil Den Haag niet zeggen. Het belooft in elk geval een drukke boel te worden in de hofstad. Naast alle demonstraties is er namelijk ook nog een kermis op het Malieveld.

Ook de Vredesloop wordt die dag gehouden bij het Vredespaleis en het Catshuis. In verband met de wereldwijde VN Dag van de Vrede op 21 september staat in het hele weekend namelijk in het teken van de vrede. Het is te hopen dat de protesten ook in die sfeer plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden