Maar drie dagen om te oogsten

Het is vrijwel onmogelijk zomaar een vuurwerkbedrijf te beginnen. De regels zijn extreem streng. Een ramp zoals in Enschede is met de bunker van Dutch Dragon Fireworks onmogelijk.

Sander Heijne
Roelof Jan Dik maakt een bestelling klaar. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Roelof Jan Dik maakt een bestelling klaar.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De komende drie dagen kunnen vuurwerkimporteur Dutch Dragon Fireworks uit Joure maken of breken. Het zijn de enige dagen van het jaar waarin de verkoop van consumentenvuurwerk is toegestaan. Elf lange maanden hebben de eigenaren Chris Schurer, Roelof Jan Dik en Wieger van der Veen louter geïnvesteerd. Nu is het tijd om te oogsten.

De drie eigenaren van Dutch Dragon Fireworks werken al sinds diep in de vorige eeuw met vuurwerk. Ze leerden het vak in dienst van Schuurmans Klein Vuurwerk uit Leeuwarden. Toen hun werkgever afgelopen januari failliet ging, besloten ze op eigen kracht verder te gaan. Schuurmans was niet failliet gegaan vanwege een gebrek aan vraag naar vuurwerk, de firma gaf simpelweg te veel geld uit.

undefined

Wieger van der Veen en Chris Schurer. Gedrieën zijn zij eigenaar van Dutch Dragon Fireworks in Joure. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Wieger van der Veen en Chris Schurer. Gedrieën zijn zij eigenaar van Dutch Dragon Fireworks in Joure.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Investeren

Nieuwe ondernemingen zijn zeldzaam in de Nederlandse vuurwerkbranche. 'Voor een buitenstaander is het vrijwel onmogelijk om een vuurwerkbedrijf te beginnen', zegt Dik. Vuurwerkimporteurs moeten aan strenge regels voldoen. Vooral de veilige opslag van vuurwerk vergt een enorme investering. Vuurwerk mag uitsluitend worden opgeslagen in met speciale sprinklers uitgeruste opslagbunkers, die minimaal 60 minuten brandwerend moeten zijn.

Het verkrijgen van de vereiste vergunningen om een vuurwerkbunker te bouwen, kan zomaar jaren in beslag nemen. Gemeenten zijn uiterst terughoudend met het verstrekken van de benodigde papieren. Ambtenaren en wethouders nemen liever het zekere voor het onzekere, de vuurwerkramp in Enschede is nog niet vergeten.

Het Friese ondernemerstrio heeft geluk gehad. De bunker van het failliete Schuurmans in Joure werd gehuurd van een vastgoedonderneming. Na het faillissement konden de ex-employés van de importeur het huurcontract overnemen. Zonder noemenswaardige vastgoedinvesteringen te hoeven doen, kon Dutch Dragon Fireworks zo vanaf de oprichting beschikken over een moderne, gecertificeerde opslagbunker.

De omringende bedrijven waren aanvankelijk huiverig voor de komst van een nieuwe vuurwerkimporteur in het oude pand van Schuurmans. 'Tot we ze een rondleiding door onze bunkers hebben gegeven', zegt Dik. Een ongeluk zoals in Enschede is met de bunker van Dutch Dragon Fireworks onmogelijk. Zo bevat de sprinklerinstallatie voldoende water om de hele bunker onder water te zetten. Daarnaast handelt het bedrijf voornamelijk in consumentenvuurwerk. In tegenstelling tot het professionele vuurwerk in Enschede, is dit niet massa-explosief.

Strenge wetgeving

De strenge regels maken niet alleen de opslag van vuurwerk gecompliceerd. 'Het is voor onze Chinese leveranciers moeilijk te begrijpen hoe streng de wetgeving hier is', zegt Van der Veen. Alles is in Nederland vastgelegd. Van de chemische samenstelling van het kruit tot het maximaal toegestane aantal decibellen van de knallen. Van het aantal grammen brandbaar materiaal tot de vorm van de verpakking. Ja, zelfs voor het formaat en lettertype van de etiketten gelden strenge regels.

De vuurwerkwetgeving staat de opkomst van een grote webwinkel voor vuurwerk in de weg. Waar digitale kledingwinkels als Zalando met de hulp van pakjesbedrijven heel Europa kunnen beleveren, is de webwinkel van Dutch Dragon Fireworks noodgedwongen vooral lokaal georiënteerd. Vuurwerk kan nu eenmaal niet per post worden bezorgd. 'We mogen vuurwerk uitsluitend aan de klant overhandigen in een met sprinklers bewaakte ruimte', zegt Schurer. Vuurwerk dat op het internet wordt besteld, moet tussen 29 en 31 december in de bunker in Joure worden opgehaald.

De winkeliers aan wie de Friezen leveren, kunnen evenmin op voorhand grote voorraden inslaan. De opslagbunkers van winkeliers mogen meestal niet meer dan enkele tonnen vuurwerk bevatten. Een beetje fietsenwinkel of bouwmarkt verkoopt tijdens de laatste dagen van het jaar een veelvoud aan vuurwerk. Importeurs als Dutch Dragon Fireworks rijden tot en met woensdagmiddag dan ook af en aan om de voorraden van hun klanten aan te vullen.

Bedrijf Dutch Dragon Fireworks

Waar Joure

Sinds 2014

Capaciteit bunker 150 ton

Algeheel verbod?

Een groeiende groep Nederlanders vindt de regels nog niet streng genoeg. GroenLinks pleit al jaren voor een algeheel verbod op de verkoop van vuurwerk aan consumenten. In plaats daarvan zouden gemeenten professionele vuurwerkshows kunnen organiseren voor hun burgers. GroenLinks staat niet alleen in de opvatting. Zo probeerde burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum het afsteken van vuurwerk dit jaar al te verbieden. Het verbod werd uiteindelijk vanwege een vormfout vernietigd door de rechter.

De mannen van Dutch Dragon Fireworks vinden het plan van GroenLinks weinig realistisch. 'De voorbereidingen van een goede show vergen dagen en slechts een beperkt aantal bedrijven is hiertoe bevoegd.' Met andere woorden; een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk zou het einde betekenen van de nieuwjaartraditie in het leeuwendeel van de 403 Nederlandse gemeenten.

Bij Dutch Dragon Fireworks zien ze meer in betere publieksvoorlichting. Nederland telt jaarlijks 700 vuurwerkongelukken. Vrijwel al deze ongevallen zijn terug te voeren op illegaal vuurwerk, overmatig drankgebruik of van legaal vuurwerk geknutselde bommen. 'Als je met een slok op achter het stuur gaat zitten is je auto ook een potentieel moordwapen', zegt Dik. De overheid heeft nooit overwogen om auto's te verbieden, maar is er met uitgebreide publiekscampagnes en controles wel in geslaagd het alcoholgebruik in het verkeer fors te doen verminderen.

Zo zou het met vuurwerk ook moeten, vinden ze bij Dutch Dragon Fireworks. 'Als je de gebruiksaanwijzing volgt, kan er bijna niets misgaan met legaal vuurwerk.' De opvatting van de drie Friezen over het vuurwerkverbod mag geen verbazing wekken. In hun bunkers in Joure liggen nog tienduizenden kilo's vuurpijlen, rotjes en sierkaarsen die voor woensdagavond 17 uur moeten zijn verkocht.

Groeien

Onderwijl treffen de mannen hun voorbereiding voor de jaarwisseling 2015/2016. Op basis van de bestellingen tot dusver, denkt Dutch Dragon Fireworks komend jaar te kunnen groeien. Het aantrekken van kapitaal is echter lastig, voor een beginnende onderneming in een branche waarin je slechts drie dagen per jaar inkomsten genereert. 'Banken willen halfjaarcijfers zien', zegt Van der Veen, 'maar tot nu toe hebben we natuurlijk alleen nog maar kosten gemaakt'.

Een crowdfundingactie moet daar verandering in brengen. Op de website Geldvoorelkaar.nl hopen de Friezen 250 duizend euro te lenen van particulieren om in februari in China een nieuw assortiment aan te schaffen. In ruil voor een lening bieden ze een rente van 7,5 procent. 'Om op die website te mogen adverteren moesten we volledige inzage geven in onze boekhouding', zegt Schurer. Geldvoorelkaar.nl oordeelde positief over de groeiplannen van de Friese vuurwerkimporteur. Het platform classificeert het risico op een lening aan Dutch Dragon Fireworks als 'laag'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden