Maanzaadsaus

In Tibet ontmoetten ze elkaar, in 1985, twee danig door reislust bezochte Canadezen. Veel doen Jeffrey Alford en Naomi Duguid sindsdien samen....

Hot, Sour, Salty, Sweet - A Culinary Journey Through Southeast Asia is hun derde boek (Artisan, import Nilsson & Lamm; fl 113,60) en het is helemaal wat je kunt verwachten op grond van het bovenstaande. Het vormt de neerslag van een tocht door het stroomgebied van de Mekong, vanuit China zuidwaarts door Birma, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Onderweg werden recepten verzameld en plaatselijke gerechten (alsmede markten, karakteristieke koppen, traditionele kledij, landschappen, gewassen) gefotografeerd.

Mooi gefotografeerd, met ertussen ook veel overbodigs. Zou je - wanneer je zelf geen camera kunt vasthouden - als kookboekmaker de aanvechting voelen een Thaise basissaus als prik nam pla (vissaus met gehakte chilipepers) bij het doodeenvoudige recept ('neem vissaus en doe er gehakte chilipepers in') af te beelden, zodat de lezer er zich op een paginagrote kleurenfoto van kan vergewissen dat vissaus waar grofgehakte groene chili's doorheen zijn geroerd er inderdaad zo uitziet?

Hot, Sour, Salty, Sweet lijkt te mikken op de toerist die (delen van) het uitgestrekte gebied heeft bezocht en wiens heimwee onvoldoende wordt weggenomen door eigen vakantiefoto's, videobanden en kale receptenboekjes uit de regio. Weinig benepen zijnonderweg de terzijdes van Alford & Duguid en ook over het interieur in Toronto van het gevlochten paartje komen we de interessantste dingen aan de weet.

Maanzaadsaus uit het noorden van Thailand en Laos, voor bij rijst en gegrild vlees.

Rooster in een droge, hete koekenpan zes tot acht ongepelde teentjes knoflook en twee of drie groene chilipepers (heel) aan alle kanten. Na een minuut of vijf, als de teentjes zacht en van buiten bruin zijn geworden en er blaren zitten op de pepers, de pan van het vuur halen.

Pel de afgekoelde teentjes en hak ze (niet te) fijn. Snijd de pepers in de lengte doormidden (gooi het steeltje weg), verwijder eventueel de pitjes (zijn altijd 't heetst) en snijd de rest in grove stukken.

Schep twee eetlepels maanzaad in een vijzel en kneus de korreltjes tot poeder. Voeg al stampend de knoflook toe, de pepers en wat zout. Snijd vier, vijf takjes en blaadjes verse koriander fijn, voeg ze toe en blijf stampen tot een niet te gladde pasta is ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.