Maantoetje

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 pomelo (of 2 grapefruits)
1/2 ananas
1 dl dessertwijn (Muscat de Baumes-de-Venise)
1 Aziatische peer (of 1 appel)
4 bolletjes lekker ijs,
bijvoorbeeld citroen- of mangosorbetijs


`Kun je dat Maanfeest niet een weekje verschuiven?', vraagt M. van de eetclub, `want P. zit op 3 oktober nog in China.'

Túúrlijk. Als M. de volle maan ook even een weekje verschuift, is dat geen enkel probleem. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat Chinese maangodin Chang'e van zins is haar speciale feestdag uit te stellen voor de agenda van onze eetclub.

Het verhaal wil dat er ooit tien zonnen waren die op een goede dag allemaal tegelijk aan de hemel dansten, zodat de aarde dreigde te verschroeien. De legendarische boogschutter Houyi schoot negen zonnen uit de hemel en kreeg daarvoor een onsterfelijkheidspil. Ongelukkigerwijs nam zijn vrouw Chang'e die in haar eentje, waarna ze naar de maan zweefde en daar voor eeuwig in haar maanpaleis woont en slechts één keer per jaar, met de volle maan van de achtste maand, haar echtgenoot mag zien.

Gewone stervelingen, laten we daar nou maar in berusten, hebben niets in te brengen in de planning van goden en hemellichamen. Met het midherfstfeest valt niets te schuiven. Met reisplannen wel, want P. blijft gewoon in Nederland. Des te beter, want natuurlijk is het heel bijzonder het Maanfeest in China te vieren, maar nog leuker is het in goed gezelschap na een feestelijke maaltijd in het licht van de volle maan samen een maankoek aan te snijden en de eidooiers te delen die er ter ere van de maangodin in zijn verwerkt.

Je kunt ze zelf maken, die maankoeken, maar daar beginnen de meeste Chinezen niet aan. Veel te veel werk. Koop ze in prachtige dozen in de Chinese toko: er zijn traditionele maankoeken met vulling van lotuspasta en moderne met champagne, aardbei of truffelvulling.

De maangodin voelt zich overigens ook erg geëerd met vruchten. Het diner van de eetclub gaan we besluiten met een toetje met pomelo (of, als die niet te krijgen is, grapefruit) die door zijn grote ronde gele voorkomen heel goed voor maan kan doorgaan.

Schil de pomelo/grapefruit en doe het vruchtvlees (ontdaan van het vlies) in een schaal. Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes. Doe die bij de pomelo en giet er de dessertwijn overheen. Schil de aziatische peer en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Snijd de peer in schijven. Neem vier dessertschaaltjes en leg in elk schaaltje een schijfje. Doe er een bolletje ijs op en daarna wat van het vruchtenmengsel.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden