Opinie

'Maandtarief zeven keer zo hoog na slimme meter'

null Beeld anp
Beeld anp

Soms gebeuren er verrassende dingen. Netbeheerder Liander vertelde ons een gratis gebaar te maken door een slimme meter in onze gemeenschappelijke hal voor vier appartementen te plaatsen. Direct daarop schreef stroomleverancier Nuon onze Vereniging van Eigenaren dat het maandtarief meteen zou worden verhoogd van 87 euro naar 222 euro. Vanwege 'een capaciteitsvergroting' van de aansluiting. We stuurden een woedende protestbrief naar Liander en Nuon. Na wat rondkijken op internet heb ik inmiddels een idee wat zij zullen antwoorden.

Er is een warmtewet uit 2009 die de netbeheerder toestaat de capaciteit van de aansluiting te bepalen op basis van de piekbehoefte aan stroom, bij ons de lift. We vallen daardoor nu in een tarief voor netwerkbeheer dat zeven keer zo hoog is. Liander bood inmiddels al aan mee te denken over hoe de piekbehoefte aan stroom nog wat te verkleinen, zodat ons tarief voor netwerkkosten met 'slechts' een factor 5 omhoog gaat. Inmiddels denk ik terug aan hoe we vijf jaar geleden deze mooie benedenwoning kochten met de gedachte 'niet zeuren over die maandelijkse 40 euro voor de lift, want dat weet je vooraf'. Dat dit een veelvoud zou worden, konden we toen nog niet bevroeden. Of toch wel? Immers, een ieder wordt geacht de (warmte)wet te kennen.

Bareld van der Ploeg, Wageningen

Ik vind mezelf best gehard tegen het nieuws de laatste jaren. Maar afgelopen woensdag slaagde uw correspondent Arie Elshout er verdorie in om me te schokken: Donald Trump gekwalificeerd als best gekapte presidentskandidaat. Ik ben het eens, het is háár, en het zit er (nog). Althans, zoals het gecoiffeerd is, lijkt het aanwezig. Maar daar is ook alles mee gezegd. Het oogt als een droevige, mottige plak en het stemt mij droef deze figuur de komende maanden in toenemende mate in de bladen te zien. Ik smeek u Volkskrant: geen foto's.

Maaike van der Horst, Haarlem

null Beeld anp
Beeld anp

Hup Mart!

Als dit het schoolvoorbeeld van vruchtbare demotie gaat worden, dan graag meer gastschrijvers in de Volkskrant. Wat een verhaalkunst. Wat een beleving overgebracht in levendige zinnen. Al twee keer binnen een paar dagen op de sportpagina's afgelopen week (Sport, 16 juni, 18 juni).

Daar gaan we nog veel van horen, die veelbelovende schrijvende sportjournalist: Mart Smeets. Graag zo nu en dan ook achtergrondverhalen van zijn hand over basketbal, honkbal, Ajax en wielrennen.

Basjan Mol, Soesterberg

Toch een opsteker

Minister Asscher was zo geschokt door de uitkomsten, dat hij aanvankelijk het onderzoek waaruit bleek dat 12 procent van de moslimjongeren 'niet zo positief' denkt over Joden niet openbaar wilde maken, aldus Max Pam (O&D, 17 juni).

Hij zou juist opgelucht moeten zijn, omdat de uitkomsten meevallen. Uit onderzoek van Ruud Koopmans uit 2013 blijkt dat onder moslims in West-Europa - anders dan bij christenen - fundamentalisme en vijandigheid tegenover buitenstaanders wijdverbreid zijn. Zo stemt 45 procent van de moslims in met de stelling 'Joden zijn niet te vertrouwen'.

Over jongeren meldt het onderzoek: 'zorgwekkend is dat, terwijl onder autochtonen vijandigheid tegenover buitenstaanders significant lager is onder jongere generaties, dit niet geldt voor moslims'. Zo bezien zijn de uitkomsten van antisemitisme onder jongeren in Nederland toch weer een opsteker.

Pieter Markus, Geldrop

Het gaat Poetin niet lukken

Rusland moet drastisch bezuinigen, maar bespaart niet op defensie (Ten eerste, 17 juni). Dit laatste is onjuist. In april heeft president Poetin een aangepaste defensiebegroting 2015 goedgekeurd met een vermindering van 2 procent. Samen met de hoge inflatie leidt het tot een reële vermindering van ongeveer 8 procent.

Voor de komende jaren is het vooruitzicht nog slechter. Ongeveer eenderde van de Russische begroting wordt besteed aan de krijgsmacht. Bij een voortgezette economisch recessie zijn meer drastische bezuinigingen op het Russische leger onvermijdelijk.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het plan uit 2010, dat voorzag in modernisering van 70 procent van het materieel tegen 2020, wordt gehaald. Vervanging van de sterk verouderde Russische bewapening gaat ongetwijfeld verder - met prioriteit voor de kernwapens - maar het blijft kwalitatief ver achter bij het materieel van de NAVO-strijdkrachten.

Het is goed dat de NAVO een vuist toont tegen Poetins wapengekletter, maar we moeten niet vergeten dat zijn uitspraken primair bedoeld zijn voor de versterking van zijn binnenlandse machtspositie.

Dick Zandee, Instituut Clingendael, Den Haag

null Beeld anp
Beeld anp

Migrerende vis

Leuk artikel over vismigratie in de krant van woensdag en nog wel op pagina 3! Dat het hoog op de agenda staat, blijkt wel uit het internationale vismigratie symposium dat volgende week in Groningen wordt georganiseerd.

Die vermelding had er wat mij betreft wel bij gemogen.

Michiel Wilhelm, hoofd Ecologie Grontmij Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden