Maandagochtend klinkt de klok opeens niet meer

Pastoor Harm Schilder van de Heilige Margarita Mariakerk in Tilburg lijkt eieren voor zijn geld te hebben gekozen. Maandagmorgen om kwart over zeven zweeg de omstreden kerkklok aan de Ringbaan-West, tot opluchting van de omwonenden....

Peter de Graaf

Die hadden geklaagd over geluidsoverlast door het vroege gebeier om gelovigen op te roepen voor de ochtendmis. Het gemeentebestuur oordeelde, na geluidsmetingen, dat de klacht gegrond was en sommeerde de pastoor op te houden met het klokgelui op een tijdstip dat menigeen nog in zijn bed ligt.

Maar Schilder had vorige week lak aan het ultimatum dat de gemeente gesteld had. Daarmee kreeg hij twee keer een dwangsom van 5.000 euro aan zijn broek, voor overtredingen op donderdag en vrijdag.

De woordvoerder van burgemeester Vreeman reageerde maandag tevreden en opgelucht. Vreeman had vorige week zelfs het bisdom gebeld met de vraag of de bisschop de recalcitrante pastoor niet tot de orde kon roepen. ‘De burgemeester wilde liever geen dwangsom opleggen’, aldus zijn woordvoerder. De vicaris-generaal (bisschop Hurkmans is geveld door een hernia) deed een dringend beroep op de pastoor ‘om het luiden van de klok tot nader order achterwege te laten’. Volgens het bisdom doet de pastoor er beter aan even te wachten op de uitslag van de bezwaarprocedure ‘om verdere escalatie te voorkomen’.

Maar pastoor Schilder liet zich niet vermurwen. Vanuit een klooster in Limburg, waar hij in retraite was, verordonneerde hij zijn hulpje de klok toch te luiden. Dat was zelfs tegen het advies in van zijn advocaat. Die had gewaarschuwd voor de kosten: 5.000 euro voor een minuutje klokgelui.

De gemeente vermoedt dat de pastoor alsnog is gezwicht voor de druk van het bisdom en zijn advocaat, en voor de oplopende schadepost. ‘We hebben twee rekeningen van elk 5.000 euro naar het parochiebestuur gestuurd’, aldus de gemeentebestuur.

Komende woensdag volgt een hoorzitting in de procedure die de pastoor heeft aangespannen. Als de bezwaren van Schilder ongegrond worden verklaard, kan de gemeente 10.000 euro innen bij de parochie, die overigens onder meer een villawijk beslaat.

De gemeente heeft aangekondigd ‘iets leuks’ met dat geld te gaan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden