NieuwsOnduidelijkheid zzp'ers

Maandag openen loketten voor steun aan zzp’ers

In grote steden in Nederland gaan vanaf maandag loketten open waar zzp’ers die in de financiële problemen komen door de coronacrisis bijstand kunnen aanvragen. Kleinere gemeenten zullen waarschijnlijk later in de week volgen, verwacht Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Mac van Dinther
Het nieuwe Stadskantoor van Utrecht. Beeld Raymond Rutting
Het nieuwe Stadskantoor van Utrecht.Beeld Raymond Rutting

Het kabinet kondigde begin deze week maatregelen aan om de bijstandsregeling voor zzp’ers te versoepelen. Kleine zelfstandigen hoeven dan niet te voldoen aan een aantal eisen die voor de huidige regeling gelden. Zo komen onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets te vervallen.

De uitwerking van de regeling laat echter nog enkele weken op zich wachten; de noodwet moet nog worden goedgekeurd door de Raad van State. Sneller gaat niet, zegt Heijkoop, die wethouder in Dordrecht is. Maar gemeenten worden nu al overspoeld door zzp’ers die bijstand aanvragen. ‘Dus we hebben geen tijd om daarop te wachten.’

Afgesproken is nu dat aanvragen vanaf volgende week al worden beoordeeld volgens de nieuwe, soepeler, criteria. Voor de aanvragen geldt een lichte toets: zzp’ers hoeven alleen digitaal een lijst met vragen in te vullen, daarna kan er snel worden uitbetaald. ‘We kunnen in ieder geval alvast voorschotten uitdelen’, aldus Heijkoop. ‘De administratieve afhandeling doen we later wel.’ Het Rijk heeft voor voorschotten een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Vleuten- Yoga en Zang lerares Mariska is ZZP’er en haar werk ligt helemaal stil. Op deze Ludieke manier probeert zij toch haar werk te doen in het maximapark. Op donatiebasis kunnen mensen deelnemen en op 2 meter afstand. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant.
Vleuten- Yoga en Zang lerares Mariska is ZZP’er en haar werk ligt helemaal stil. Op deze Ludieke manier probeert zij toch haar werk te doen in het maximapark. Op donatiebasis kunnen mensen deelnemen en op 2 meter afstand.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant.

In grote steden als Amsterdam en Rotterdam liggen de aanvraagformulieren volgens Heijkoop al klaar. Ook in Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden wordt hard gewerkt om maandag de loketten te openen voor zzp’ers. ‘We hebben een goed beeld van hoe de nieuwe criteria eruit zullen zien’, zegt Heijkoop. ‘Dus we kunnen snel handelen.’ Voor kleinere gemeenten zal dat volgens hem lastiger zijn. ‘Maar die gaan we daarbij helpen zodat zo ook zo snel mogelijk aan de slag kunnen.’

Rotterdam maakte deze week bekend dat het aantal zzp’ers dat een aanvraag wil doen voor bijstand in een week tijd is vertienvoudigd. Ook in Amsterdam zijn al duizenden aanvragen binnengekomen.

Lees hier meer over de economische gevolgen van de coronacrisis:

Kabinet gooit remmen los

Met een niet eerder vertoond pakket aan rigoureuze steunmaatregelen hoopt het kabinet bedrijven zo groot als KLM in elk geval drie maanden lang door de coronacrisis te slepen.

Bange dagen in de luchtvaart

De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen eind mei failliet zijn, als de catastrofe door het coronavirus voortduurt. Een Brits onderzoeksbureau komt tot die apocalyptische voorspelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden