Maandag: Joran moet straf in Nederland ondergaan

Joran van der Sloot is sinds afgelopen donderdag de hoofdverdachte in de zaak Stephany Flores (Voorpagina, 4 juni). Hij wordt er van verdacht het meisje ernstig te hebben mishandeld en te hebben omgebracht.

H. Buist en Enschede


Waar de voorbarige publieke veroordeling, gevoed door de Peruaanse media, al een punt van zorg is, vind ik het stuitender dat er bij veroordeling de mogelijkheid bestaat dat Van der Sloot in de Sarita Colonia gevangenis terecht komt.

Volgens de Volkskrant ‘de gevaarlijkste gevangenis van Zuid-Amerika’.

Nederland mag het niet toelaten haar burgers in zulke mensonterende gevangenissen te laten opsluiten, ook al is de misdaad die zij hebben begaan nog zo erg. Hier moeten wij juist als beschaafd westers land laten zien dat hier een levensgroot belang speelt: het belang van menswaardige behandeling, juist ook van mensen die ernstig in de fout zijn gegaan.

Nederland moet om zijn uitlevering vragen en daarmee een signaal geven aan landen als Peru, dat wij het niet toelaten dat men zo met mensen omgaat. Als Van der Sloot schuldig is, moet hij zeker zijn straf uitzitten en behandeling ondergaan, maar niet in de achterlijke omstandigheden als in de gevangenis van Sarita Colonia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden