Maandag: Het onvermogen van de SP

Het afscheid van Agnes Kant heeft mij meer beroerd dan ik aanvankelijk wilde toegeven (Voorpagina, 4 maart). Ik ben namelijk geen SP-stemmer, ook niet echt een fan van Agnes Kant. Maar ik heb respect en veel waardering voor haar oprechtheid. Mevrouw Kant is wie zij is. Haar oprechte bevlogenheid is tegelijkertijd haar grote kwetsbaarheid gebleken. Niets menselijks is haar vreemd.

Je kunt met training en coaching kennelijk veel bereiken, maar dan grijpen ijdeltuiterij, hypocrisie en zelfoverschatting ongebreideld om zich heen. Zie de tenenkrommende presentatie van de overige partijleiders, zonder uitzondering. Het grootste verlies blijkt een eclatante overwinning. Of de één heeft geen enkel bestaansrecht zonder het beschamende geleuter van de ander. Het is om moedeloos van te worden.

Ook het verdriet van Jan Marijnissen – donderdagavond te zien op televisie – heeft grote indruk op mij gemaakt. Het menselijk onvermogen, eerlijk en zonder politieke bijbedoelingen in beeld gebracht. Ik wens de partij alle goeds: een aansprekende nieuwe leider en veel wijsheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden