Maandag 4 mei: dit is vandaag belangrijk

Schoten op een evenement waar Geert Wilders sprak én Groningen had reden voor een feestje (de KNVB beker). Alles wat u moet weten om de dag goed te beginnen is hieronder te lezen.

Anna van den Breemer
Groningen viert feest. Beeld anp
Groningen viert feest.Beeld anp

Terwijl u sliep

... probeerden twee schutters een bijeenkomst in Dallas waar Mohammed-cartoons getoond werden binnen te dringen. Geert Wilders, die op bezoek is in de VS, was één van de belangrijkste sprekers op het evenement. Hij had op dat moment net het gebouw verlaten. De schutters zijn gedood en een agent raakte gewond.

... trapte Nederland in Brussel op de rem: niet nog meer maatregelen om de topinkomens in toom te houden. En dat terwijl het kabinet recentelijk nog protesteerde tegen bonussen bij onder meer ABN Amro, Schiphol en de KLM.

... deed het bedrijf van Nederlander Edward van Kersbergen een lucratieve vondst. Het boorde in de Tunesische woestijn voor zeker een half miljard dollar aan olie en evenzoveel aan gas. Hoe hij dat regelde? 'Op basis van handshakes.'

... meldde zich een vierde Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ben Carson is geen politicus, maar een voormalig neurochirurg en hij is vooral populair binnen de conservatieve Tea Party.

... bleek Baltimore niet de enige plek waar politiegeweld de gemoederen doet oplopen. In Tel Aviv braken rellen uit bij een demonstratie tegen discriminatie en hardhandig optreden van de van de politie tegen Ethiopische Israëliërs. Aanleiding is het filmpje waarin politieagenten een Ethiopische Israëliër in legeruniform in elkaar slaan.

(tekst loopt door onder video)

Geert Wilders op de foto met beveiligingsmensen van de bijeenkomst. Beeld anp
Geert Wilders op de foto met beveiligingsmensen van de bijeenkomst.Beeld anp

Straks in het nieuws

19.00
Omstreeks 19.00 uur begint de jaarlijkse 4 mei-herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Kampoverlevenden vertellen daar hoe de oorlog hun levens en dat van hun familie getekend heeft.

20.00
De Nationale Dodenherdenking is op de Dam, waar koning Willem-Alexander kort voor 20.00 uur een krans legt bij het Nationaal Monument. Daarna is er twee minuten stilte en houdt premier Rutte een toespraak. Wat moet u kijken op 4 mei? NPO 2 doet verslag van de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk. NPO1 van de herdenking op de Dam. RTL 4 registreert de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag.

Ook vandaag
McDonald's nieuwe topman gaat het héél anders doen. Vandaag presenteert Steve Easterbrook de plannen om de cijfers wat op te krikken, want de hamburgerketen wordt geteisterd door vleesschandalen en weglopende klanten. Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie deed alvast een voorzetje hoe het beter kan.

Ter nagedachtenis zijn bloemen bevestigd aan de goederenwagons bij Kamp Westerbork. Beeld anp
Ter nagedachtenis zijn bloemen bevestigd aan de goederenwagons bij Kamp Westerbork.Beeld anp
De dodenherdenking vorig jaar op de Dam. Beeld anp
De dodenherdenking vorig jaar op de Dam.Beeld anp
Mc Donalds. Beeld afp
Mc Donalds.Beeld afp

Mustreads

Albert Rusnak met zijn geblondeerde kuif scoorde twee keer en maakte dat FC Groningen in De Kuip voor het eerst de KNVB-beker veroverde. Hoe kijken Rusnak en Jarchinio Antonia op de wedstrijd terug? 'In de tweede helft konden we ons spelletje gaan spelen.' Lees hier ook het wedstrijdverslag (+).

Zaterdag kregen Kate en William hun dochter. De Britse Conservatieve Partij hoopt dat de koninklijke baby kan bijdragen aan een verkiezingsoverwinning, aankomende donderdag. In de tussentijd wacht iedereen op de naam van het kind. Charlotte of toch Olivia? schrijft The Guardian.

Hoe betrek je jongeren bij de Dodenherdenking? Door klassen een van de 3.500 oorlogsmonumenten te adopteren bijvoorbeeld. En hoe moeten we omgaan met gevoeligheden? (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Kate en William verschijnen buiten het ziekenhuis met de pasgeboren baby. Beeld ap
Kate en William verschijnen buiten het ziekenhuis met de pasgeboren baby.Beeld ap

Bij de koffieautomaat

Schrijvers moeten zichzelf tegenwoordig kunnen verkopen, liefst met een vlotte babbel. Maar het moet ook weer niet te gelikt worden. Hoe doe je dat? Schrijfster Hanna Bervoets vertelt over die spagaat.

Tv-recensent Jean-Pierre Geelen spreekt van een 'zee van nieuwe documentaires en registraties omtrent de oorlog'. 'Laten we de volgorde nou gewoon duidelijk houden met z'n allen: eerst doen we een feestelijke Koningsdag, dan schakelen op weg naar 4 mei over in de sobere stand, om een dag later de vrijheid te vieren.'

Geen vrolijk nieuws, maar toch het melden waard: Dave Goldberg, de man van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg (auteur van het boek Lean In), is plotseling overleden. 'Hij was misschien wel het mannelijke feministische uithangbord van zijn tijd', schrijft The New York Times.

Het is vandaag ook Stars Wars-dag. Dat u het weet.

Sheryl Sandberg en Dave Goldberg. Beeld ap
Sheryl Sandberg en Dave Goldberg.Beeld ap

Populair het afgelopen etmaal

1. Waag je niet aan deze woonclichés (+)

2. Hoe groot is de kans dat je door reanimatie een kasplantje wordt? (+)

3. Nepal: man van 101 levend onder het puin gevonden

4. Bijna 6000 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

5. Rusnák bezorgt Groningen historische beker

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden