Maandag 30 maart: Dit is vandaag belangrijk

Onze nieuwe beste vriend woont in China, wat Andreas Lubitz mogelijk heeft bezield en komt het nog goed met Oranje? Alles wat u moet weten om de dag goed te beginnen is hier te lezen.

Pieter Sabel
Premier Rutte bij een bezoek aan Philips in Shanghai. Beeld anp
Premier Rutte bij een bezoek aan Philips in Shanghai.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...zei de Syrische president Assad dat IS alleen maar gegroeid is sinds de Verenigde Staten stellingen van de terreurorganisatie bombarderen.

...werd bekend dat het vliegtuig van Air Canada dat een mislukte landing maakte een lichtmast raakte voordat het landde. 23 mensen raakten gewond.

...plaatste minister Bert Koenders vier Nederlandse jihadisten op de terreurlijst. Hun banktegoeden zijn daardoor bevroren en het is verboden hun financiële middelen ter beschikking te stellen. Het is niet bekend wie de vier zijn.

...kwamen mensen vast te zitten in een 88 jaar oude achtbaan in New York. Ze moesten één voor één naar beneden worden gehaald.

...vatte Lennart Bloemhof het voorbije sportweekeinde handzaam voor u samen. Bent u op dat gebied ook weer bij.

(tekst gaat door onder de video)

Straks in het nieuws

In Sierra Leone mogen de 6 miljoen inwoners sinds gisteravond de straat weer op. De lokale bevolking moest de afgelopen drie dagen binnenblijven om de verspreiding van ebola tegen te gaan.

11.00 uur
In Londen vindt een hoorzitting plaats in de zaak van de Russische ex-spion Litvinenko, die in 2006 in de Britse hoofdstad met Russisch gif werd vermoord.

De mannen die verdacht worden van de gewelddadige liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam (+) krijgen vandaag in de rechtbank te horen welke straf justitie tegen hun eist.

Koningin Máxima begint aan een driedaags bezoek aan Myanmar.

20.30 uur
De organisatie zelf noemt het 'de grootste première ooit': Bloed, Zweet en Tranen - de film wordt voor het eerst in 130 Nederlandse bioscopen tegelijk vertoond en gaat over het leven van André Hazes.

Een lege straat in Sierra Leone. Beeld ap
Een lege straat in Sierra Leone.Beeld ap

Mustreads

Het is de moderne versie van China's Gouden Eeuw. Vrijwel alle westerse landen, waaronder Nederland, treden toe tot de door China gedomineerde Aziatische investeringsbank. Wordt met de oprichting van deze zogenoemde AIIB een historische stap in de richting van een Chinese wereldorde gezet? Als we voormalig centralebank-president Nout Wellink moeten geloven, staat de toekomstige suprematie van China vast (+). En lees ook de reportage over de handelsmissie van premier Rutte in China. 'We willen graag dat die Weg uitkomt bij de haven van Rotterdam.'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Premier Rutte en de Chinese president Xi Jingping. Beeld anp
Premier Rutte en de Chinese president Xi Jingping.Beeld anp

Steeds meer wordt bekend over copiloot Andreas Lubitz, de man die vorige week dinsdag een Airbus A320 van Germanwings liet neerstorten in de Franse Alpen, waarbij 150 mensen de dood vonden. Hij had naast psychische problemen ook oogproblemen waarvan zijn werkgever niet op de hoogte was. En als hij het toestel opzettelijk te pletter liet slaan, wat ging er dan om in zijn hoofd? 'Deze mannen willen dat de wereld er na hun daad anders uitziet.' (+)

Bergen vlakbij de plek waar de Airbus A320 van Germanwings neerstortte. Beeld getty
Bergen vlakbij de plek waar de Airbus A320 van Germanwings neerstortte.Beeld getty

Prachtige panden, die ooit werden neergezet als triomf van de sociale huur, worden steeds vaker omgeprijsd naar een duurder niveau. De corporaties moeten wel, zeggen ze. De bewoners zien hun hechte gemeenschap veranderen in 'een doorgangshuis voor yuppen', zoals bewoner Joop Hörmann (64) het verwoordt: 'jonge tweeverdieners die vertrekken zodra ze een huis kunnen kopen'. (+)

Bij de koffieautomaat

Het was zaterdagavond al, maar toch nog even over Oranje tegen Turkije vanmorgen. Want bedenk dat 'we' morgen tegen Spanje moeten. Willem Vissers is niet te spreken over het Nederlands elftal. 'Een doelpunt, geboren uit opportunisme en wanhoop, gemaakt door een elftal dat voetbalt als een bankemployé die geen risico neemt maar wel een bonus wil ontvangen. Nederland, derde van de wereld bij het WK in Brazilië, wankelt over het natte plankier richting Euro 2016 in Frankrijk, op de derde plaats in groep A van de kwalificatiereeks.'

En u dacht dat het doelpunt van Sneijder was? Klaas-Jan Huntelaar veranderde de bal nog beslissend van richting. 'Ik dacht: als ik de bal raak, is de keeper kansloos.' (+)

(tekst gaat door onder de video)

Wesley Sneijder in de veronderstelling dat hij heeft gescoord. Beeld Jiri Büller
Wesley Sneijder in de veronderstelling dat hij heeft gescoord.Beeld Jiri Büller

Monica Lewinsky is terug. Toen naar buiten kwam hoe het zat tussen haar en de Amerikaanse president Clinton, werd ze op slag 'de meest vernederde vrouw ter wereld'. Maar nu heeft ze een nieuw verhaal, tegen vernederen. En dat slaat aan. Na de seks en de sensatie, volgen nu de schuld en de schaamte (+).

(tekst gaat door onder de video)

Bij de laatste tv-reclame van Vodafone dacht u misschien: dat klinkt wel heel erg als de hit Home van Dotan. Om die reden paste het bedrijf de muziek in de reclame aan. Het gebeurt vaker dat bedrijven worden beschuldigd van plagiaat in tv-spots. Wat ze hebben willen maken: een soundalike. Waar ligt de grens?

(tekst gaat door onder de video)

Populair het afgelopen etmaal

- Max Verstappen verovert zevende plek in Grand Prix

- 'Ik dacht: dit gaat helemaal mis' - Bijna een jaar geleden werd Tim Hehenkamp na een kiteongeluk bewusteloos uit het water gevist. 'Het besef dat ik ging verdrinken, maakte me vooral droevig.'

- Passagiers van de gecrashte Airbus A320 van Germanwings waren bijna de hele duikvlucht, die in totaal acht minuten duurde, op de hoogte van de problemen met het toestel, meldde Bild dit weekend.

- De algemeen directeur van de BBC, Tony Hall, en zijn vrouw worden ernstig bedreigd wegens het ontslag van de populaire Top Gear-presentator Jeremy Clarkson.

- Het Westen voert een war on terror, maar het probleem met moslimterroristen is dat niet alleen hun gewelddadige methode maar ook hun ideologische doel gevaarlijk is. Dat betoogt Maajid Nawaz, zelf ooit extremist (+).

- Haar vader is niet dood, maar toch bestaat hij niet meer. Maaike Sips schrijft een boek over hoe Cees Monica werd (+).

(tekst gaat door onder de cartoon)

Jeremy Clarkson. Beeld ap
Jeremy Clarkson.Beeld ap
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden