Maandag 28 september: Dit is vandaag belangrijk

Het is de dag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, en die werd nog nooit zo druk bezocht. Ook is het de dag na de bloedrode supermaan, en de dag dat Nederland weer niet wakker werd met een wereldkampioen wielrennen van eigen bodem. Dit is wat u vandaag moet weten.

Redactie
De verduisterde supermaan en en beeld van een schip in Hamburg. Beeld epa
De verduisterde supermaan en en beeld van een schip in Hamburg.Beeld epa

Terwijl u sliep...

...was er een verduistering van de supermaan te zien, waardoor de maan rood kleurde.

...berichtte Shell dat het stopt met zoeken naar olie in de bodem van Alaska.

...bleek na telling van 90 procent van de stemmen dat voorstanders van onafhankelijkheid in Catalonië de absolute meerderheid gehaald hebben bij de verkiezingen.

...maakte de Iraanse president Hassan Rohani bekend eerder te vertrekken dan was aangekondigd uit New York, zodat hij de begrafenis kan bijwonen van de Iraniërs die zijn omgekomen tijdens de hadj in Mekka. Rohani is in Amerika voor de vergadering van de Verenigde Naties.

...publiceerde het CBS cijfers waaruit bleek dat in de eerste acht maanden van dit jaar 25.000 asielzoekers naar Nederland zijn gekomen. Achtduizend van hen waren nareizende gezinsleden.

Straks in het nieuws

09.30 uur
De volgende zittingsdag in het megaproces Context, waarin acht personen worden verdacht van ronselen voor de jihad of afreizen naar Syrië om deel te nemen aan de strijd in dat land. De rechtbank zit met een lastige jihadistenpuzzel, schrijft Janny Groen in een analyse. (+)

17.00 uur
Koning Willem-Alexander spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het is voor het eerst in het zeventigjarig bestaan van de wereldorganisatie dat een Nederlands staatshoofd dat doet. De koning komt als twaalfde spreker aan het woord.

Ook de Chinese premier Xi Jinping, de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Obama zullen de vergadering toespreken: nooit waren zoveel regeringsleiders tegelijk op bezoek bij de VN als bij de 70ste verjaardag. (+)

Ook vandaag
De Tweede Kamer is in afwachting van antwoorden van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op vragen over de affaire met de eerste foto van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Van der Steur beloofde de Kamer eind vorige week dat hij uiterlijk maandag komt met de gevraagde informatie, waaronder een feitenrelaas.

Van der Steur zei in de Kamer aanvankelijk dat justitie niet op de hoogte was van het feit dat er een foto gemaakt zou worden van Van der G., maar zijn advocaat stelde later dat justitie juist had aangedrongen op het maken van het beeld.

Bij truckbouwer DAF in Eindhoven begint een driedaagse staking. Hoewel er al maanden stakingen plaatsvinden in de metaalsector, is het voor het eerst dit jaar dat metaalarbeiders zo lang achter elkaar het werk neerleggen.

Ja, en het weer natuurlijk. Het duurt vandaag even voordat de bewolking zich gewonnen geeft. In het zuiden en zuidoosten breekt al vrij snel de zon door, terwijl het noordwesten mogelijk de hele dag tegen de wolken aan blijft kijken. Het hele weerbericht staat hier.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York is natuurlijk bedoeld om met 192 andere landen te praten over oorlog, terrorisme, migratie, klimaatverandering en andere problemen die om een oplossing schreeuwen, maar is ook een mooie gelegenheid om campagne te voeren voor een zetel in de Veiligheidsraad.

Want daar gebeurt het echt, zegt premier Rutte vrijdag, op een briefing aan journalisten in het Nederlandse VN-kantoor. 'Het is belangrijk dat we daar een deuk in een pakje boter slaan.' 'The Kingdom of the Netherlands, partner for Peace, Justice and Development', staat er op de muur onder het logo met de tulp. 'Die slogan kennen jullie natuurlijk. Daarmee zullen we de lobby hevig voeren.' (+)

En zowel de Russische president Poetin als zijn Chinese collega Xi spreekt vandaag dus de VN toe. Poetin keert terug van het 'strafbankje', vol zelfvertrouwen vanwege de kwestie-Syrië. Xi's zeldzame optreden is een bewijs dat China actiever is op het wereldtoneel dan voorheen. Is vandaag het begin van een grote coalitie tegen IS? (+)

Als een onzichtbare kwelgeest hing Joop Zoetemelk, dertig jaar geleden wereldkampioen wielrennen, deze week rond de Nederlandse equipe. Zuchtend hoorde Niki Terpstra in Richmond de verhalen over Zoetemelk aan. Hij was er wel een beetje klaar mee, dat gemijmer over vroeger. 'Wat kan mij het schelen dat het dertig jaar geleden is?', zei hij 'Al was het vorig jaar.' Het ging Terpstra om het nu. En dat nu was Richmond. Maar het lukte niet. Peter Sagan won, Terpstra werd 13de.

Een dag eerder was Anna van der Breggen tweede geworden bij de wegrace voor de dames. 'Ik kon die regenboogtrui bijna ruiken', vertelde ze. 'En dan gaat het verdorie toch mis.' (+)

Dylan van Baarle en Niki Terpstra (in het oranje) tijdens het WK Wielrennen in Richmond, gisteren. Beeld ap
Dylan van Baarle en Niki Terpstra (in het oranje) tijdens het WK Wielrennen in Richmond, gisteren.Beeld ap

Nicanora García wacht nu al een jaar op de terugkeer van haar negentienjarige zoon Saúl, die vorig jaar samen met 42 andere Mexicaanse studenten spoorloos verdween. Sinds de verdwijning slaapt García in de school waar hij studeerde. Een interview. 'De regering wil mijn zoon doodverklaren. Het is de schuld van de staat. De politie heeft Saúl meegenomen, de regering moet zorgen dat ik hem levend terug krijg.' (+)

Nicanora García met de foto van haar zoon. Beeld Marjolein van de Water
Nicanora García met de foto van haar zoon.Beeld Marjolein van de Water

Supermaansverduistering: nu te zien en daarna in 2033

Separatisten winnen verkiezingen Catalonië

Altijd moe zijn is geen aanstellerij (+)

Teruglezen- Peter Sagan wereldkampioen wielrennen

F1 Japan: punten voor Verstappen na inhaalrace

Wat kosten asielzoekers nou? (+)

undefined

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden