Maandag 20 april: dit is vandaag belangrijk

PSV werd onder toeziend oog van honderdduizend supporters gehuldigd, VVD en PvdA praten verder over de 'bed, bad en brood'-discussie en minder papierwerk voor zzp'ers. Alles wat u moet weten om de dag goed te beginnen is hieronder te lezen.

Martine Steenvoort
Direct na de wedstrijd krijgt PSV de kampioensschaal uitgereikt. Aanvoerder Georginio Wijnaldum houdt hem omhoog, te midden van zijn uitzinnige teamgenoten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Direct na de wedstrijd krijgt PSV de kampioensschaal uitgereikt. Aanvoerder Georginio Wijnaldum houdt hem omhoog, te midden van zijn uitzinnige teamgenoten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

... stelde de UvA rector magnificus Dymph van den Boom aan als waarnemend voorzitter van het College van Bestuur, nadat Louise Gunning (+) als bestuurder opstapte.

... bleek dat de pabo-opleidingen de laatste jaren sterk zijn verbeterd.

... werd bekend dat de FBI jarenlang verkeerde forensische analyses afleverde bij gerechtelijke onderzoeken.

... gaf de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toe fouten te hebben gemaakt bij de aanpak van de ebola-uitbraak.

... presenteerde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën het plan om de papierwinkel voor zzp'ers te verkleinen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Louise Gunning. Beeld anp
Louise Gunning.Beeld anp
Gezondheidsmedewerkers in Monrovia. Beeld reuters
Gezondheidsmedewerkers in Monrovia.Beeld reuters

Straks in het nieuws

9.00 uur
In Leeuwarden wordt het hoger beroep tegen de vrijspraak van de omstreden ex-maagchirurg Nick R. behandeld. R. werd vorig jaar vrijgesproken. Lees hier het verhaal over een van zijn slachtoffers.

9.30 uur
De regiezitting van de Valkenburgse zedenzaak vindt plaats in de rechtbank in Maastricht.

10.00 uur
De rechter in Athene buigt zich over de vraag of de Griekse extreem-rechtse partij Gouden Dageraad een criminele organisatie is of niet. De zaak gaat waarschijnlijk meer dan anderhalf jaar duren.

10.30 uur
De VVD en PvdA praten vandaag weer verder in het Torentje van Mark Rutte over de opvang van illegalen. Beide partijen onderhandelen al sinds vorige week dinsdagavond, een kabinetscrisis over bed, bad en brood is nog niet afgewend.

15.00 uur
De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen buigen zich in Luxemburg over de crisis met bootvluchtelingen en over de problemen in Libië.

21.00 uur
De winnaars van de Pulitzerprijzen worden bekendgemaakt. De prijzen zijn voor de journalistiek de hoogste en meest eervolle Amerikaanse onderscheidingen.

21.30 uur
Oog in Oog-presentator Sven Kockelmann heeft VVD'er Hans van Baalen te gast om te praten over de bedreigde buitengrenzen van Europa en een mogelijke Grexit. (NPO 2)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bootmigranten vorige week op Sicilië. Beeld afp
Bootmigranten vorige week op Sicilië.Beeld afp
Aanhangers van de Griekse partij Gouden Dageraad. Beeld epa
Aanhangers van de Griekse partij Gouden Dageraad.Beeld epa

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag op het Binnenhof nadat beraad tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen werd stilgelegd. Beeld anp
Vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag op het Binnenhof nadat beraad tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen werd stilgelegd.Beeld anp

Mustreads

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar dit weekend gebeurde het: PSV werd kampioen. Honderdduizend PSV-fans uit alle windstreken verzamelden zich in de binnenstad van Eindhoven. Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf was erbij. Lees hier waarom PSV nu oppermachtig is (+).

Wie een e-mail verstuurt, gaat ervan uit dat het bericht veilig bij de juiste ontvanger aankomt. Dat is minder vanzelfsprekend dan gedacht, bleek vorige week tijdens de internationale cybertop. Er zijn acht obstakels voor een vrij, open en veilig internet (+).

Een nieuwe lichting rappers is opgestaan (+): Ronnie Flex en Lil'Kleine gingen naar Schier en maakten een nieuw album. Lil' Kleine: 'Het was een gat. Er waren wel jongeren die ons kenden, maar je zag aan ze dat ze daar niet wilden wonen.'

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

PSV werd zondag op het Stadhuisplein gehuldigd voor het behalen van het kampioenschap. Beeld anp
PSV werd zondag op het Stadhuisplein gehuldigd voor het behalen van het kampioenschap.Beeld anp
Ronnie Flex en Lil' Kleine backstage in Paradiso. Beeld Io Cooman
Ronnie Flex en Lil' Kleine backstage in Paradiso.Beeld Io Cooman

Bij de koffieautomaat

Een powershotje gember, voor 'lefhebbers only', het bestaat. En de V raadt het ten strengste af. 'Denk niet dat je zo'n powershot kunt shotten als Flügel. Flügel is ranzig, maar lekker ranzig. Boosting gember is ranzig, maar echt, absoluut ranzig.' Een 1 krijgt het drankje als cijfer. 'Wie dit koopt, is gek.'

Er gaan de laatste weken maar weinig dagen voorbij waarop 's lands wereldberoemdste polderpopper Marco Borsato niet in de huiskamer opduikt, schrijft Jean-Pierre Geelen in zijn tv-recensie (+). 'Ook Marco is een machine geworden. Een Marcotingmachine.'

Wat gebeurt er als de overwinning nabij lijkt in een zwem-, ren- of roeiwedstrijd? Zet je dan nog een tandje bij of ga je achteroverleunen? En als je tegenstander je inhaalt, wat doet dat met je? Lees het hier (+).

Zanger Marco Borsato. Beeld anp
Zanger Marco Borsato.Beeld anp

Populair het afgelopen etmaal

1. 'Honderden opvarenden opgesloten in laadruim'

2. Koelbloedige agent weigert verdachte neer te schieten

3. Voorzitter Gunning vertrekt uit bestuur UvA

4. Mysterieuze ziekte Nigeria eist al 18 slachtoffers

5. Acteurs zijn de meest onderdrukte mensen van Nederland

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden