Maandag 18 mei: Dit is vandaag belangrijk

Gaat Macedonië Oekraïne achterna? Wat we willen weten van de verhoren over het debacle met de Fyra-trein, De Telegraaf moet verder zonder Sjuul Paradijs en waarom maakt je maag een knorrend geluid? Lees dit overzicht en u bent in een paar minuten op de hoogte.

Skopje, gisteravond.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...maakte de TMG Mediagroep, uitgever van ondermeer De Telegraaf, het vertrek van hoofdredacteur Sjuul Paradijs bekend.

...sloegen demonstranten die het vertrek eisen van de Macedonische president Gruevski hun tenten op in Skopje. (meer daarover later in dit overzicht)

...vielen er negen doden bij een schietpartij tussen motorbendes in Texas.

...spraken Europarlementariërs hun zorgen uit over de veiligheid in het vliegverkeer door oprukkende schijnconstructies.

...werd bekend dat de Nederlandse financier van een omstreden dam in Panama de druk opvoert om verder te gaan met de bouw van de dam.

Agenten en motorclubleden in Waco, Texas.Beeld ap

Straks in het nieuws

09.00 uur
Eindexamens: vwo maakt vandaag geschiedenis en natuurkunde, havo geschiedenis en Frans, vmbo geschiedenis en Engels.

09.30 uur

Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover is de eerste getuige die verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Op deze eerste dag van de openbare verhoren naar het debacle met de hogesnelheidslijn (+) worden drie getuigen gehoord.

10.00 uur
Het hoger beroep tegen de tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog Ernst Jansen Steur begint bij het gerechtshof in Arnhem.

Later op de dag
Vanavond worden in New York de Webby's uitgereikt, de 'Oscars van het internet', aan internetinitiatieven. Verschillende Nederlandse websites zijn genomineerd, waaronder Refugee Republic.

In de VS begint vandaag het proces tegen oliemaatschappij BP over de vraag of ze Amerikaanse openbaar aanklager is misleid in het proces rond het enorme olielek in de Golf van Mexico.

Een Amerikaanse roeister begint vandaag aan een solotocht van Japan naar San Francisco.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

De verdreven Egyptische oud-president Morsi werd dit weekend ter dood veroordeeld vanwege een gevangenisuitbraak in 2011. Toen werden politieagenten gedood en gegijzeld. Er is één man die Morsi nog aan de galg kan doen ontsnappen. Als grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam bezwaar maakt, wordt de straf mogelijk omgezet in een lange gevangenisstraf. Een gesprek over Egypte, religie, mensenrechten en democratie. 'Het is niet zo dat zomaar iedereen ter dood wordt veroordeeld.' (+)

Grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Tienduizenden Macedoniërs eisten gisteren in Skopje het vertrek van premier Gruevski. Ze hebben een tentenkamp opgeslagen, naar voorbeeld van de Maidanprotesten in Oekraïne. 'We hebben een gezegde hier in Macedonië: Als het je te veel wordt, ga dan feesten! Maar nu hebben we zelfs daar geen zin meer in.' (+)

Als onvrede onder moslimjongeren geen uitlaatklep vindt, werkt dat radicalisering in de hand, zeggen experts. Luister naar hun grieven, ook als ze choqueren. Misschien moeten bijvoorbeeld Abou Jahjah, Misschien moeten we militante moslimactivisten meer ruimte geven dan we hem destijds gunden, wordt geopperd in inlichtingenkringen. (+)

Lees ook dit interview met Abou Jahjah: 'Ik bouw wél bruggen, zij het niet met racisten en zionisten' (+)

Rachid el Ghazaoui (links) en Dyab Abou Jahjah.Beeld Guus

Bij de koffieautomaat

Een rommelende maag komt vaak ongelegen: in een doodstille examenzaal stijgt opeens een genant geborrel op uit de ingewanden. Wat is de functie van dat geknor? En wat heeft een lawaaimaag met honger te maken? (+)

Hillary Clinton staat pal voor de gewone man, maar haar geld komt vooral van de rijken. Sinds begin 2014 hebben zij en Bill meer dan 25 miljoen dollar geïncasseerd met speeches voor grote bedrijven, banken en andere organisaties, bleek dit weekend. Kan iemand die zoveel verdient nog wel opkomen voor de doorsnee Amerikaan? (+)

Bram Moszokowicz beleefde dit weekend zijn vuurdoop als partijleider van Voor Nederland. Hij was op de markt in Almere, en bleek daar een forse concurrent voor de PVV (+). 'Beter dan Geert.'

Oh, en het weer? n het zuidoosten van het land schijnt misschien nog even de zon, maar verder is het vandaag bewolkt. In de ochtend valt er al wat regen in het noordwesten en die neerslag breidt zich over het land uit. Het hele weerbericht staat hier.

Bram Moszkowicz op de markt in Almere. 'Hij is een ondernemer. Net als wij.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Populair het afgelopen etmaal

Kan een vetrijk dieet diabetes genezen? (+)

Belgisch festival stilgelegd: kassa met 80.000 euro kwijt

Koningin Máxima vandaag 44, maar vlag mag niet uit

Twee Nederlandse duikers in Italië plots overleden

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Chileense tiener die om euthanasie smeekte overleden

Kunnen combinaties van onschuldig voedsel onze gezondheid schaden? (+)

Philippe Remarque: 'De songfestivaljurk van Trijntje Oosterhuis hebben wij regelrecht onderbehandeld deze week, waarvoor excuses.'Beeld anp

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend via de mobiele telefoon ontvangen? Klik hier.

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden