Recept

Maaltijdsalade van cannellinibonen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: maaltijdsalade van cannellinibonen (voor 2 personen).

null Beeld null

Het idee was nu een echt lekkere vegaburger hier neer te zetten om meteen af te zijn van dat gezeur over die namen. Want wat je zelf maakt en in je eigen huis opeet, mag je noemen zoals je wilt zonder risico op Kamervragen van de VVD of andere angsthazen die zich knollen voor citroenen laten verkopen.

Overigens getuigt het woord 'vleesvervanger' al van tunnelvisie, want in feite gaat het gewoon om een eiwitrijk product. Omdat ons eetpatroon erop is gericht die eiwitten vooral uit vlees te halen, denken we dat we vlees vervangen als we voor diezelfde voedingsstoffen andere bronnen gebruiken.

Vervanging is dat strikt genomen dus niet. De spraakverwarring is eerder een kwestie van smaakverwarring, want ook vegetariërs zetten graag hun tanden in een hartige hap met een stevige, knapperige bite. Dan kom je al gauw in de richting van iets wat lijkt op een stukje gebakken vlees of vis. Dat blijft voorlopig nog wel een moeizame queeste, want de meeste burgers en aanverwanten in de 'vleesvervanger'-schappen smaken toch naar karton of zijn bremzout, en droog en slap in plaats van knapperig en sappig.

Ook mijn eigen burgers zijn nog lang geen modelburgers. Iets op basis van nierbonen en pompoen, had ik bedacht, met wat noten en flink veel peterselie. Ei en paneermeel erbij, laten opstijven in de koelkast en daarna bakken. Leek niet moeilijk. Maar het bleven slappe happen en ze waren niet lekker bovendien. De ideale vegaburger voor thuisgebruik houdt u nog te goed.

Vandaag doen we het maar met een noodsalade van cannellinibonen met koelkastdochters.

Bereiden

Spoel de bonen af en laat ze uitlekken in een vergiet.

Snijd de bleekselderij in schijfjes en blancheer ze even in kokend water.

Snijd de tomaatjes in kwarten, de lente-ui in ringetjes, het kropje romaine sla in dunne reepjes en de avocado in stukjes.

Kijk wat u nog aan groene kruiden in koelkast en tuin of balkon heeft. Ik had een half bosje koriander, tijm en salieblaadjes. Snipper de kruiden. Doe de groenten en kruiden bij elkaar in een kom.

Maak een dressing van olijfolie, azijn, mosterd, honing, zout en peper.

Hussel alles door elkaar, proef en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe.

Lekker bij soep, brood, vlees, vis en ja, ook vegaburgers of -schnitzels.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingredienten

1 blikje cannellinibonen van 400 g

3 stengels bleekselderij

10 kleine rode tomaatjes

1 lente-uitje

1 kropje romaine sla

1/2 avocado

1/2 bosje koriander

paar takjes tijm

3 blaadjes salie

2 eetl. olijfolie extra virgine

1 eetl. witte wijnazijn

1 theel. mosterd

1 theel. honing

zout, peper

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden