Maakte Sofyan Amrabat de juiste keuze?

Paul Onkenhout
Paul Onkenhout. Beeld
Paul Onkenhout.Beeld

Woensdag werd bekend dat Sofyan Amrabat, een 21-jarige voetballer uit Huizen, liever voor de nationale ploeg van Marokko dan voor Nederland speelt. Gelukkig maar, dacht ik toen ik hem 's avonds in de verdediging van Feyenoord als een pupil in de fout zag gaan en Sjachtar Donetsk in de Champions League-wedstrijd op voorsprong kwam.

Na de wedstrijd gaf Amrabat een paar tv-interviews. Dat sierde hem. Veel voetballers zouden op zo'n moment zijn weggedoken. Schuldbewust keek hij in gesprek met RTV Rijnmond terug op zijn fout. Ik had de stellige indruk dat hij extra behoedzaam was omdat hij wist dat er nog een onderwerp zou worden aangesneden: zijn keuze voor Marokko.

Daar wilde hij niks over zeggen, behalve dat het een gevoelskwestie was. Het was te kort na de wedstrijd, zei hij, hij was teleurgesteld. Dat was handig. Amrabat greep zijn fout aan om niks te hoeven verklaren.

De vraag wat de doorslag heeft gegeven bij zijn keuze, kwam ook in een ander interview aan de orde, bij de NOS. Die had Bert Maalderink op pad gestuurd, het bijtertje, maar meer dan dat Amrabat een goed en fijn gesprek had gehad met bondscoach Advocaat, kwamen we niet te weten.

Maalderink sneed in elk geval wel iets aan wat de kern van deze kwestie raakt. Hij vroeg of Amrabat misschien zo zwijgzaam was omdat de keuze voor Marokko zo 'gevoelig' ligt.

De keuze van voetballers van Marokkaanse komaf voor een nationale ploeg ging altijd al met enige opwinding gepaard, maar Amrabat is helemaal niet te benijden. Het klimaat is veranderd. Woensdag was ook de dag dat Geert Wilders in de Tweede Kamer maar weer eens inhakte op mensen met een dubbele nationaliteit en hoe erg dat wel niet is.

Wie een dubbele nationaliteit heeft, wekt volgens Wilders de schijn van een dubbele loyaliteit. Eerder deze week werd dat ook op de sportpagina van De Telegraaf gesuggereerd, in een column van oud-hockeyer Jacques Brinkman. Meer of minder Marokkanen, was de kop. Dan weet je het wel weer.

Brinkman schreef over een voetballer die twee jaar geleden al voor Marokko koos, Hakim Ziyech van Ajax. Hij gebruikte een uitspraak van Ziyech, 'Ik speel voor Marokko, dus dat is mijn land', om zijn punt te maken: 'Ik zou zeggen, lever per direct je Nederlandse nationaliteit in.' Wilders kon tevreden zijn.

Ik vermoed dat maar weinig mensen in zijn omgeving Amrabat hebben aangeraden om voor Nederland te kiezen. Zijn oudere broer Nordin speelt al jaren voor Marokko. De druk op hem was groot. De voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, Faouzi Lakjaa, zei in een interview dat 35 miljoen Marokkanen hem 'als mens' wilden, terwijl de KNVB hem vanwege zijn voetbalkwaliteiten zou selecteren - proef het verschil.

Er was meer emotionele chantage. Een maand geleden verscheen in de Volkskrant een dwingende oproep aan Amrabat om voor Marokko te kiezen. De schrijver was Nordin Ghouddani, een redacteur uit Tilburg van onder meer Pauw en Studio Voetbal.

Erg verbindend was het stuk niet. Ghouddani schreef dat Amrabat een Marokkaan is. 'Als we precies in dat hokje passen, waar eigenlijk niemand in past, zijn we Nederlander, maar anders niet. Dus je geloof, je cultuur, je identiteit uit het raam gooien, ja dan ben je Nederlander, als je 'geluk' hebt.'

Het roept de vraag op wat er moet gebeuren voordat een voetballer van Marokkaanse komaf het land van zijn opa en oma vergeet en ervoor kiest het land te vertegenwoordigen waar hij is geboren en opgegroeid. Een andere vraag is wie Tilburger Ghouddani met 'ons' bedoelt en wat de 'juiste keuze' is als hij schrijft: 'Sofyan, maak de juiste keuze en maak ons trots.'

Volgens hem en vermoedelijk vele anderen in Nederland heeft Sofyan Amrabat deze week de juiste keuze gemaakt. Dat betwijfel ik.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden