Maakt mijn schoondochter misbruik van mijn zoon?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld Getty Images

Na zijn scheiding ging onze zoon op kamers, zijn vrouw bleef met alimentatie en hun kind in het huurhuis. Na drie jaar kocht hij een eigen huis. Zijn ex kreeg geldproblemen. Toen bleek opeens de liefde weer opgebloeid en kwam ze met het kind weer bij onze zoon wonen. Die hernieuwde liefde duurde voor haar maar enkele maanden en hij werd uit de slaapkamer verbannen. Voor aanvullende bijstand en een eigen woning moet ze het huis worden uitgezet, maar dat wil hij niet vanwege hun kind. Werk is er niet en over oplossingen praten, leidt tot ruzie. Deze situatie duurt al acht maanden. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Op bezoek

Hoe graag u het ook wilt, u kunt geen oplossing verschaffen. Wel kunt u er voor uw zoon zijn. Vergeet verder niet dat uw kleinkind in de huidige situatie de kwetsbare partij is. Ik zou zo vaak mogelijk op bezoek gaan.

Henk Schell (67), Bennebroek

Geen advies

Gelukkig hoeft u het probleem van uw zoon niet op te lossen. Voorlopig kiest hij voor een situatie die volgens hem het beste is voor zijn kind. Wat u kunt doen? Luisteren naar uw zoon, wellicht ook naar moeder en kind, achter ze staan en zeker geen advies geven. Uw probleem is dat u iets zou willen doen, maar daar zou ik uw zoon niet mee lastig vallen. Dan krijgt hij er nog een probleem bij.

Wim Donders (72), Tilburg

Slachtoffer

U schildert uw zoon af als slachtoffer, maar kennelijk levert deze situatie hem ook nog wat op. Misschien hoopt hij dat zijn ex weer bijdraait en toch bij hem blijft. Maar zeer waarschijnlijk geniet hij in ieder geval van het feit dat hun zoon onder zijn dak woont. Hoe dan ook, het is geen situatie die uw zoon is overkomen, maar waar hij zelf voor heeft gekozen. Alleen als uw zoon en zijn ex ruzie maken waar hun kind bij is of als de spanning te snijden is in dit gezin, heeft u enig recht van spreken in het belang van uw kleinkind. Voor het overige - hun relatie of het praktische huisvestingsprobleem - is mijn advies: niet mee bemoeien.

Ans Peters (59), Westervoort

Motiverend

Uw zoon is volwassen. Hij moet dus zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de inrichting van zijn leven en de wijze van omgang met moeder en kind. Financiële problemen worden door veel ouders gezien als een probleem dat direct opgelost moet worden, maar het kan ook motiverend werken voor uw zoon om zijn eigen grens te trekken voor wat acceptabel is. Ondersteun uw zoon niet financieel, maar wees een liefdevol en niet veroordelend luisterend oor.

Hugo Schoneveld (36), Voorburg

Oplossing van schoondochter

Het hart van uw schoondochter is tamelijk grillig. Toen de hereniging kort bleek, mag ook juist van haar een passende oplossing voor alle partijen worden verwacht. Overleg en interventie met maatschappelijke organen lijkt me zinnig, en wat er ook wordt besloten: wees voorzichtig met het kind.

Puck van der Meer (70), Purmerend

Over twee weken:

Onder mijn niveau blijven werken?

Na een vaste baan van twintig jaar, verloor ik dit werk onverwacht door een faillissement. Ik vond snel een nieuwe baan, weliswaar ver onder mijn niveau, maar gezien de crisis was ik allang blij dat ik iets had. Ondertussen ben ik 52 en hartpatiënt, maar ik wil toch graag op een hoger niveau functioneren omdat ik mijn huidige werk geestdodend en saai vind. Zal ik zeggen dat ik niet verder wil in deze baan en een opleiding of vrijwiligerswerk gaan doen? Of zal ik eieren voor mijn geld kiezen en blijven proberen vanuit deze positie iets te vinden? Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 25 mei 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden