Maakt Michele Bachmann - de nieuwe Sarah Palin - kans president te worden?

Terwijl de speculaties over een mogelijk kandidaatschap van Sarah Palin voor de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volop aan de gang zijn, meldde zich vannacht een andere vrouwelijke kandidaat. Michele Bachmann gaat namens de Republikeinen een gooi doen naar het Witte Huis.

Michele Bachmann, gisteren bij het Republikeinse presidentieel debat. Beeld afp

'De nieuwe Sarah Palin', zoals ze wordt genoemd, kondigde gisteren in een door de Republikeinen georganiseerd debat aan dat ze de formulieren heeft ingevuld en er (dus) klaar voor is. Om vervolgens meteen maar even uit te halen naar de huidige president Barack Obama, volgens Bachmann een 'een one-term president'. Er klopt niets van zijn economisch plan, zei ze, en zijn beleid ten opzichte van Libië heeft 'substantieel gefaald'. 'We weten nog steeds niet of het nu kopstukken van Al Qaida zijn die Kadhafi weg willen hebben', zei Bachmann. Het werd sowieso - Republikeinen onder elkaar - een avond hakken op het beleid van Obama.

Eerste vrouw

Bachmann is de eerste vrouw die zich mengt in de strijd om het Witte Huis, en wordt alleen daarom al vaak vergeleken met de vicepresidentskandidaat uit 2008, Sarah Palin. Bachmann (55, getrouwd en moeder van drie kinderen) zit voor het zesde district van de staat Minnesota in het Amerikaanse Congres. Daar richtte ze de Tea Party Caucus op, een groep binnen het congres voor aanhangers van de conservatieve Tea Party beweging.

De door en door conservatieve Bachmann wordt op handen gedragen door de rechtervleugel van de Republikeinse partij. Daarmee zou ze best een kans maken bij de Republikeinse voorverkiezingen (waarin besloten wordt door de Republikeinen wie hun presidentskandidaat wordt), maar het is nog maar de vraag of ze hoge ogen zou kunnen gooien bij de presidentsverkiezingen zelf. Daarvoor is haar signatuur misschien wat te rechts. Daarbij zal de naam van Sarah Palin boven haar verkiezingen blijven hangen als een donderwolk, tenzij die bekend maakt zelf niet mee te doen aan de race om het Witte Huis.
Bachmann is populair, Palin veel populairder.

Daarbij is - niet onbelangrijk in de Verenigde Staten - het ook de vraag in hoeverre kiezers Bachmanns misstappen in de campagne vergeven. Tijdens een toespraak in New Hampshire zei Bachmann bijvoorbeeld dat daar in 1775 The battle of Lexington and Concord werd uitgevochten. Dat was alleen in Massachusetts.

Ook zorgde Bachmann voor flink wat gefronste wenkbrauwen na een toespraak over slavernij, en met een hard antwoord op de State of the Union, de jaarlijkse presidentiële toespraak. De filmpjes hiervan circuleren in tientallen varianten op YouTube.

Polls

Dat verklaart misschien waarom ze in de polls voorlopig niet bovenin voorkomt. CNN deed een opinieonderzoek onder Republikeinen, waaruit Mitt Romney met 24 procent van de stemmen als populairste uit de bus kwam. Tweede stond Palin, met 20 procent, daarna kwam Rudy Giuliani, ex-burgemeester van New York. Die laatste twee hebben zich dus nog niet kandidaat gesteld. Van Romney, Newt Gingrich, Herman Cain, Tim Pawlentry en Ron Paul is wel bekend dat ze zich kandidaat hebben gesteld.

Beeld afp
Bachmann, vlak voordat ze spreekt op de Faith & Freedom Conference and Strategy Briefing in Washington. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.