Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Maakt Halbe Zijlstra zijn doorstart in Washington?

Premier Rutte moet het nog zien, die deal met Noord-Korea. Op de nabije toekomst van Halbe Zijlstra heeft hij meer invloed, maar toch zal hij ook daar niet helemaal gerust op zijn.

DEN HAAG - Halbe Zijlstra en Mark Rutte na Zijlstra's aftreden in februari. Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag,

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen kan natuurlijk ook. 

GESPREK VAN DE DAG
‘Een goede eerste stap’

Op dagen als deze, als machtiger landen beslissen over oorlog en vrede, belandt de Nederlandse regering al snel in de rol van commentator aan de zijlijn. Er hoeft niets besloten, we kunnen slechts toekijken. Net als de rest van de wereld zag premier Rutte vanmorgen hoe de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar voor het eerst in de geschiedenis de hand reikten. En net als de rest van de wereld probeert hij nu de opbrengst te wegen. ‘We gaan goed bestuderen wat ze hebben geproduceerd’, aldus de minister-president vanmiddag in zijn eerste reactie. 

Zijn indruk is dat er een ‘goede eerste stap’ is gezet maar ook dat er ‘geen grote deal’ is gesloten. Wel vraagt hij om enig geduld met Donald Trump. ‘Er is veel kritiek op de Amerikaanse president, soms ook terecht. Maar ik denk dat je hier kan vaststellen dat er in ieder geval een eerste uitkomst is.' 

Minister Blok van Buitenlandse Zaken liet via Twitter blijken dat hij er net zo over denkt:

VACATURE VAN DE DAG
Bewindvoerder

De Wereldbank als toevluchtsoord voor in ongenade gevallen Nederlandse politici: het is eerder vertoond. Voormalig PvdA-leider Ad Melkert, bijvoorbeeld, zocht een veilig heenkomen in Washington na de dramatische gebeurtenissen rond Pim Fortuyn in het jaar 2002.

Zoiets zou premier Rutte volgens bronnen rond het Binnenhof ook gunnen aan zijn trouwe VVD-kompaan Halbe Zijlstra, die eerder dit jaar zijn langgekoesterde ministerschap uit zijn handen liet vallen. Verslaggever Frank Hendrickx: ‘Volgens twee bronnen die anoniem willen blijven, zou vooral premier Mark Rutte er op gebrand zijn om zijn voormalige bondgenoot benoemd te krijgen tot Nederlandse bewindvoerder bij de financiële instelling in Washington.’

Zijlstra zelf wil niet reageren op de ‘geruchten’ over zijn overstap. ‘Ik geef nooit commentaar op functies,’ laat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken weten. Al is het maar omdat hij ook weet dat publiciteit de functie niet dichterbij brengt. De tegenstanders krijgen immers alle kans om zich te mobiliseren rond de thema’s ‘vriendjespolitiek’ en ‘plucheplakkers’.

Nog los daarvan is het de vraag hoeveel kans Zijlstra maakt. Het AD weet dat ook minster Hoekstra van Financiën tegen is vanwege Zijlstra’s gebrek aan ervaring in de financiële wereld.

RAPPORT VAN DE DAG
Opvang met uitzicht

Wat is effectiever voor het uitzetbeleid rond uitgeprocedeerde asielzoekers? De harde lijn (‘Wie niet vrijwillig vertrekt, kan nergens op rekenen’) of de iets rekkelijker lijn (‘In een beschaafd land slaapt niemand onder de brug’)? De kwestie verdeelt de Tweede Kamer nu al enkele jaren in twee kampen. Dat culmineerde onlangs nog in een aanvaring tussen een Kamermeerderheid en de gemeente Amsterdam, toen het nieuwe college daar plannen ontvouwde voor 24-uursopvang waar 500 illegalen anderhalf jaar kunnen verblijven.

Vandaag krijg het rekkelijke kamp een steun in de rug van het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie: volgens de onderzoekers verlaten uitgeprocedeerde asielzoekers het land sneller vanuit 24-uursopvang met begeleiding. Mensen die op straat belanden, zijn daarentegen alleen maar bezig met overleven en denken niet na over hun toekomst.

Voor het vervolg van het debat zullen de voorstanders intussen enige hoop ontlenen aan de reactie van VVD-staatssecretaris Harbers, die zich niet onwelwillig toont: ‘Ik deel de constatering dat een stabiele leefsituatie, begeleiding en activering nodig zijn om doelgroep, die vaak al vele jaren illegaal in Nederland verblijft, zich te laten richten op de toekomst.’

Staatssecretaris Harbers. Beeld ANP

DEBAT VAN DE DAG
Bevriezing eigen risico

Het was de eerste daad van Rutte III nog voor het kabinet was aangetreden. Meteen nadat de laatste begroting van het demissionaire kabinet van VVD en PvdA voor 2018 was gepresenteerd, kwamen de aanstaande coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een noodwetje om het eigen risico voor de zorgverzekering in 2018 op 385 euro te bevriezen. In recordtempo werd de maatregel door het parlement aangenomen.

Nu volgt deel twee van het plan. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het voorstel om die bevriezing te verlengen tot 2022. De argumenten en de bezwaren zijn hetzelfde als vorig jaar. Het geld, dat is het enige dat is veranderd. Oorspronkelijk zou de maatregel 800 miljoen euro kosten, maar door akkoorden die het kabinet al met de zorg heeft gesloten over beperking van de uitgavenstijging worden de kosten nu geraamd op 560 miljoen.'

Het kabinet wil de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden en de stapeling van eigen betalingen beperken, te beginnen bij het eigen risico. De Raad van State is kritisch over de uitvoering van dat nobele streven. Alleen verzekerden die het eigen risico volledig betalen, 47 procent van de volwassenen, hebben er profijt van. Dat zijn lang niet allemaal mensen die de meevaller nodig hebben, constateert de Raad. Intussen stijgt wel de zorgpremie voor iedereen, met maximaal 34 euro per jaar.

Had dat geld niet beter gebruikt kunnen worden voor gericht beleid met toeslagen of armoedebeleid?, zullen de critici vanavond vragen. Maar omdat het om een afspraak uit het regeerakkoord gaat, ligt het niet voor de hand dat de regeringscoalitie van mening verandert.

Het eigen risico in de zorg wordt bevroren. Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden