Maak van de AOW een fonds, net als bij de pensioenen

Direct nadat Wouter Bos zijn plan lanceerde om de ‘rijkere’ ouderen mee te laten betalen aan de AOW, schreef Marcel van Dam zijn eerste column tegen dit voorstel....

Jippe Hoekstra

Heeft Van Dam toch gelijk? Han Noten, de fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, zegt dat hij de uitleg van Bos ongelukkig vindt en dat daardoor veel verwarring is ontstaan – ook in zijn eigen partij. Oud-staatssecretaris Van Rooijen (CDA) haalt in dezelfde krant ook stevig uit naar Bos en hij verwijt de PvdA gebrek aan solidariteit (Forum, 22 juni). Hij ziet in de fiscalisering van de AOW, zoals de PvdA die wil invoeren, slechts een nivellering van inkomsten.

Ik vind dit een onzinnig verwijt, want ons fiscale stelsel is gebaseerd op solidariteit: de rijkere betaalt meer belasting en draagt daarmee ook meer bij aan het in stand houden van voorzieningen als onderwijs en zorg. Ook de rijkere oudere, zoals Van Dam en ik zelf, dragen meer bij dan de mensen met een laag inkomen en dat doe ik in elk geval met plezier.

Veel AOW’ers denken nog steeds dat ze gespaard hebben voor hun uitkering. Ze hebben toch premie betaald? Daarom hebben ze ook recht op de AOW-uitkering, het is immers hun eigen geld! Dat is dus niet zo, want de premie, die we allemaal tot ons 65ste betalen, wordt gebruikt om de uitkeringen van de huidige gepensioneerden te betalen. Er is dus geen grote pot met geld, geen AOW-pensioenfonds. Er wordt de laatste jaren wel geld bijgepast uit de belastingopbrengsten. De premies zijn niet genoeg om de uitkeringen te kunnen betalen. Dat weten we al jaren, maar we hopen dat het probleem zichzelf oplost.

Volgens mij is er maar één echte oplossing voor het betaalbaar houden van de AOW en dat is het huidige omslagstelsel – de premie wordt gebruikt om de gepensioneerden van nu te kunnen betalen – te verlaten en te gaan naar een stelsel waar de premies worden gestort in een AOW-pensioenfonds. Natuurlijk zal dit fonds eerst stevig gevuld moeten worden uit belastingopbrengsten. Er zijn de laatste tijd genoeg grote meevallers om een begin te maken met dit fonds. Net als de particuliere pensioenfondsen, zoals het ABP bijvoorbeeld, kan het AOW-pensioenfonds ook zijn vermogen ook beleggen. En zo groeit het fonds en kan het ook in de toekomst zijn verplichtingen nakomen.

Jippe Hoekstra

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden