Maak kennis met de lichting van 2016

Twee weken, 70 examens en een hoop zenuwen. De Volkskrant volgt 'De lichting van 2016' - tien leerlingen met heel verschillende achtergronden. Vandaag aflevering 1: hoe gaan de leerlingen de examens in?

Adrian Vrijenhoek.Beeld Aurélie Geurts

Ze wonen in Utrecht, Sneek of Krommenie. Ze doen vmbo, havo, vwo of gymnasium. Ze vluchtten als peuter voor een oorlog, horen bij de beste jonge discuswerpers van Nederland of hebben een gehoorbeperking. Ze zijn allen heel verschillend, maar toch hebben de tien leerlingen van 'De lichting van 2016' één ding gemeen: de komende twee weken zitten ze te zweten boven het eindexamen.

Voor Rebecca uit Wassenaar is dat op zich al een prestatie. Door haar zeldzame aandoening, ze heeft crps waardoor ze voortdurend felle pijn aan haar been heeft, kan ze al twee jaar niet naar school. Omdat ze zich de afgelopen maanden met een thuisstudiepakket razendsnel alsnog door havo-4 en -5 heeft gewerkt, begint ze zonder vertraging aan het staatsexamen havo. Onvoldoendes staan niet op haar lijst.

Optimisme

Dat geldt niet voor alle leerlingen van 'De lichting'. De Afghaanse vluchteling Hamed heeft twee onvoldoendes, maar blijft optimistisch - zijn slagingskans schat hij op 75 procent. De andere leerlingen zien het minstens zo zonnig in. Sohaib, die is opgegroeid in een achterstandswijk in Rotterdam-Zuid, weet zo goed als zeker dat hij het gaat halen. Net als Mandy, ze werd doof geboren maar doet toch op een reguliere school eindexamen.

De Heerenveense Chen Chen heeft nul onvoldoendes op haar lijst, ze staat een 9 voor wiskunde en was samen met twee klasgenoten genomineerd voor de Jan Penprijs 2016, een prestigieuze prijs voor het beste profielwerkstuk Economie & Maatschappij voor havo-5- en vwo-6-leerlingen. Chen Chen heeft er zin in. Ze vreest zelfs dat ze de examens een beetje te relaxed in gaat.

Examen Nederlands? Probeer het lekker zelf

De eindexamens beginnen vandaag met het meest betwiste examen van allemaal: Nederlands. Een onmogelijke opgave vinden veel leraren en leerlingen. Waarom eigenlijk? De Volkskrant nam de proef op de som. Klik hier om zelf eindexamen te doen.

Beter presteren door spanning

Andere leerlingen van de lichting hebben wat meer kriebels in de buik. Adrian uit Rotterdam bijvoorbeeld, hoewel ze wel gewend is aan een beetje spanning. Tijdens belangrijke wedstrijden gaat de Nederlands jeugdkampioene discuswerpen er zelfs beter door presteren.

Pamela is ook behoorlijk zenuwachtig voor haar havo-examen, maar gelukkig zaten er tussen de 25 duizend abonnees van haar YouTube-vlog veel oud-examenkandidaten die haar allerlei geruststellende tips hebben gegeven.

Volkskrant.nl/kijkverder

Wat zijn de grootste hindernissen als je examen moet doen?

Een kaarsje voor extra geluk

Voor andere leerlingen waren de sociale media minder rustgevend. De berichtjes die oplichtten op hun telefoon bleken tijdens het studeren funest voor de concentratie. Aankomend student verpleegkunde Rafael vond een oplossing: hij ging studeren in de Utrechtste universiteitsbibliotheek, daar was het doodstil. In de kerk brandde hij bovendien een kaarsje voor wat extra geluk.

Jelmer heeft zijn sociale leven even 'stilgezet'. Ook voor zijn drukke taak als bestuurslid van LAKS heeft hij even geen tijd.

Over vijftien dagen zit het erop. Dan stookt De lichting van 2016 de examenbarbecue op, voor ze vertrekt naar een zonnige badplaats. Fleur uit Wijchen gaat ontstressen onder de Turkse zon. En wellicht kan ze de feestvreugde nog iets verhogen. Want vlak na haar vmbo-examens - wiskunde wordt kielekiele - speelt ze met haar voetbalteam een wedstrijd om het kampioenschap.

De lichting van 2016. Klik voor de portretten op de afbeelding.Beeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden