Weblog

Maak kennis met de Ghanese repats: Ama van Dantzig, cultureel onderneemster

Er zijn Nederlandse Ghanezen die teruggaan naar Ghana omdat de kansen er voor het oprapen liggen met economische groei en politieke stabiliteit. Ama van Dantzig heeft een cultureel bedrijf: Dr. Monk.

Ama van Dantzig op een Ghanees strand. Beeld AvD

Een onderneming starten in Ghana én Nederland tegelijk, is dat een goed idee? Ama van Dantzig (1983) dacht van wel, met dat idee ging ze in 2011 terug naar Ghana, naar haar moeder en het familiehuis in de universiteitswijk van Accra.

Ze werkt voor Philips aan betekenisvolle innovatie voor de opkomende middenklasse in Afrika, met een vernieuwende Indiase organisatie aan verandering in de landbouw- en gezondheidssector, ontwikkelde een straatkunstenfestival met exposities in het oudste deel van de stad, James Town en is gespreksleider bij debatten en op symposia in Nederland en Ghana.

Dr. Monk
Ze doet dat met haar bedrijf Dr. Monk (genoemd naar een aapje van haar broers toen ze nog kinderen waren) dat ze samen met Lynn Zebeda in 2011 begon. Lynn Zebeda runt het Amsterdamse kantoor.

'Dr. Monks veld is sociale en duurzame innovatie. Gebaseerd op de overtuiging dat alles wat we nodig hebben voor een groene, diverse en rechtvaardige wereld al in ons zit. Dr. Monk doet vernieuwend onderzoek, mediaprojecten en conceptontwikkeling. Zowel voor klanten als uit eigen initiatief.'

Één van haar grote droomprojecten is een historisch-cultureel centrum, gericht op kinderen, het liefst in het oude, verwaarloosde Ussher Fort - voormalig fort Crèveceour, gebouwd door Nederland in 1649 - aan de kust in Accra. Een plek met geschiedenis: van slavenfort tot gevangenis, waar de vader des vaderlands Kwame Nkrumah nog heeft gezeten onder het Britse koloniaal bestuur.

Kinderen in Ghana weten weinig van hun geschiedenis, zegt ze. Ze had zelf ook geen geschiedenisles op de Ghanese basisschool.

Ze ziet het voor zich: in het Fort kunnen exposities worden gehouden, er kan een café in en een winkel met kunstartikelen, er kunnen performances worden gehouden door jonge kunstenaars, films gedraaid. Met permanente aandacht voor de geschiedenis van Ghana en de slavenhandel, vanuit een Ghanees perspectief. En exposities over duurzaamheid, innovatie en de toekomst. 'Het moet een ruimte zijn waarin jonge mensen zelf uitdagingen ontdekken en zelf oplossingen bedenken.'

Slavenforten
Ama van Dantzig heeft een Ghanese moeder en een Nederlandse vader, die zich al in 1963 in Ghana vestigde: de historicus Albert van Dantzig, onder historici dé kenner van de handelsforten langs de Afrikaanse kust, de bekendste en beruchtste is het Nederlandse fort Elmina.

Ama kwam als 13-jarige naar Nederland omdat haar vader ernstig ziek werd: Alzheimer, verplegen ging moeilijk in Ghana. Vier jaar later overleed hij, nog maar 63. Haar Ghanese moeder ging snel terug: 'Ze voelde zich verdwaald in Nederland.'

Ama bleef, ze genoot van het geweldige onderwijs, eerst op de internationale middelbare school, daarna op University College in Utrecht. Dat was een groot verschil met Ghana. Ze werkte twee jaar voor NCDO, die organisatie die in Nederland voorlichting geeft over ontwikkelingslanden.

De belangrijkste drijveer voor haar om naar Ghana terug te keren was de overtuiging: 'Als je echt iets wilt veranderen, kun je beter hier zijn.'

Of ze hier de rest van haar leven blijft? Dat is een lange tijd en moeilijk te voorspellen.

Huis vol levendigheid en gasten
Ze woont met haar moeder en dochtertje van bijna 2 jaar met een keur aan familieleden in het grote huis dat haar vader had laten bouwen, maar waar hij zelf nooit heeft gewoond. Het is kleurrijk en levendig: een tante kookt en verkoopt maaltijden aan de straat, elke nacht ligt het huis vol met slapende gasten, van wie Ama soms geen idee heeft wie het zijn.

''s Ochtendsvroeg komen onbekende mensen water halen uit onze tank, elektriciteit is vaak een probleem. Dat wordt op den duur ook wel eens vermoeiend.'

Er kan veel in Ghana, maar in het begin was ze nog wat naïef over hoe snel je hier initiatieven van de grond kan krijgen. Soms gaat het snel, vaak ook niet. Haar advies aan nieuwkomers: gevoel voor humor helpt je enorm in de Ghanese samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden