Maak dierenwelzijn zichtbaar

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 april.

Biologische varkenshouderij. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Biologische varkenshouderij.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: maak dierenwelzijn zichtbaar

In reactie op mijn stuk over de veeindustrie schrijft R.M. Lenferink dat boeren respect hebben voor dieren; het is hun 'passie'. (U, 1 april) Ik heb moeite met deze woorden in een context waar dieren worden geboren met als enige doel zeer jong te worden geslacht.

Mijn stuk ging primair over slachthuizen, maar inderdaad heb ik ook misstanden in de veehouderij genoemd. Ik ken diverse veehouderijen en mijn bezoek aan een varkenshouderij staat zelfs op YouTube. Ik weet dat boeren in hun ogen de dieren goed verzorgen, gegeven de grenzen van lage marges en stalsystemen gericht op massaproductie. Als je opgroeit met zeugen tussen metalen stangen of kalveren in plastic boxen, zie je daar niets verkeerds aan. Ik ben dan ook van harte welkom om te komen kijken, zeggen veel boeren.

Mooi, want dan is er, denk ik, ook geen belemmering om in veehouderijen camera's te plaatsen, zodanig dat de beelden direct bekeken kunnen worden door elke consument. Dan wordt dierenwelzijn zichtbaar; dan kan de boer die dieren beter behandelt een hogere prijs vragen en hebben de kiloknallende supermarkten het nakijken. Dit zal zowel dieren als boeren als de menselijke beschaving ten goede komen. In de tussentijd ga ik graag in op de uitnodiging van Lenferink en wacht ik nadere details af.

Roos Vonk, Nijmegen

Yo!

Yo! Zet je beat aan zeggen wetenschappers, literatuur is nu van rappers. Beter scoor je bij die bengels met heel veel Nederengels. Shakespeare of bij Ali, taal is hun cyaankali. We fucken die pennenlikkers, 't waren coole kikkers, maar zij zijn nu 't bangste, wij hebben nu de langste. Jullie hebben je tijd gehad, wij hebben de lekkerste woordenschat. Ook al klopt het van geen kant, we staan toch mooi weer in de krant. Yo! (Nederhoppers, Ten eerste, 6 april)

Marc Lezwijn, Zoetermeer

Schabouw

Sylvia Witteman heeft het juist als zij stelt dat 'schabouw zetten' van de molenwieken dient als rouwstand (V, 6 april). Er zijn diverse wiekenstanden, die elk een signaal zijn. Bij de rouwstand staan de wieken (bij vooraanzicht en linksom draaiend) net door de 45 graden heen. De onderste wiek staat ca. 22,5 graden voorbij de loodlijn vanuit de molenas naar onder en wijst naar rechtsonder.

De stand die Sylvia als een + aanduidt, waarin de onderste wiek verticaal staat, betekent dat de molen voor korte tijd buiten bedrijf is. Bij de ×-stand is de molen langere tijd buiten bedrijf. Dit alles met ongedekte wieken. Als de molen in de ×-stand is stil gezet met bedekte wieken, dan is dit een oproep om snel naar de molen te komen, oftewel een noodsignaal.

John Krabbendam, Bussum

Discrimineren

Als bij incidenten waarbij homo's betrokken zijn, de homo's de gedoodverfde slachtoffers zijn, zijn we pas echt bezig met discrimineren. Homo's kunnen ook daders zijn.

Massale steunbetuigingen aan homo's nog voor hun slachtofferschap vaststaat (Ten eerste, 6 april), maakt de homo's tot zielepoten. En dat is nóg een manier om homo's te discrimineren.

Toon Broekhuisen, Pijnacker

Politieke menukaart

Op uw voortreffelijke politieke menukaart van dinsdag ontbreekt naar mijn mening nog een prima voorgerecht, namelijk het naar het hoge btw tarief brengen van vlees en vleeswaren. Dat doet niet alleen de PvdD goed maar ook de linkse partijen: rijkere mensen eten meer en vooral duurder vlees dan de minderbedeelden.

H. Oosterhuis, Beekbergen

Modebewust

Wat een fijn idee om bij interviews met belangrijke mensen, zoals Corry Konings, te vermelden waar de kleding vandaan komt die ze op de foto dragen (V, 5 april). Maar waarom wordt die service alleen bij dames verleend? Ik ben als extreem modebewuste man erg benieuwd naar de couturier die het pak van Erik Staal heeft mogen leveren (Ten eerste, 5 april). Kan dan ook het prijskaartje erbij worden vermeld?

Mark Franssen, Oldenzaal

Genderneutraal

Geachte redactie, genderneutrale beroepen prima, maar wees dan wel consequent. Als Daniela Hooghiemstra journalist en schrijver is, dan is Corry Konings gewoon zanger (Ten eerste, 6 april).

Gerry Visser, tekstschrijver, Borne

Korte armen

Sorry, de outfit van Michael Kors, die Michelle Obama droeg op haar officiele foto had geen 'blote armen' (V, 5 april) maar 'korte mouwen'. Michelle zélf had blote armen. Het doet me denken aan mijn kinderen die op de eerste wat warmere lentedag steevast vroegen of ze met 'korte armen' naar school mochten.

Ik pakte dan altijd plagend het keukenmes.

Paulijn Snijders, Brummen

Sancties svp

Waarom zou de EU geen sancties opleggen aan het Verenigd Koninkrijk wegens Gibraltar? Gibraltar is in 1713 van de Spanjaarden afgepakt toen Oostenrijk en Frankrijk twistten om de troonopvolging in Spanje.

In deze eeuw leggen we sancties op aan Rusland, omdat die de van oorsprong Russische Krim van Oekraïne teruggepakt heeft. Zoek het verschil. Britten zijn meesters in het meten met twee maten. Komt ervan als je met inches werkt.

Eric Holleman, Voorschoten

Weergaloos

Wat een weergaloze foto van Guus Dubbelman in het sportkatern van de krant van maandag 3 april.

De krijgers Klaassen en Kuijt geven elkaar niets toe. Wie gaat dit gevecht winnen?

Jos Vreeburg, Voorschoten

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden