Maak de piste vrij voor Renz!

Even is het doodstil in de grote circustent. Roerloos staat de man in de piste...

Marian Buijs

Hij klimt op een rond plateau, legt zijn handen op de grepen van twee ijzeren stangen en kantelt zijn forse lijf omhoog. Dan verlegt hij zijn gewicht naar rechts en hij staat kaarsrecht op zijn rechterarm. Langzaam schuift de ijzeren stang omhoog en daar zweeft hij. Meters hoog.

Hij heet Encho Keriazov, is een Bulgaar, en in elke handstand lukt het hem zijn evenwicht te bewaren. Met zijn indrukwekkende krachttoer tekent hij voor een van de mooiste nummers in het nieuwe programma Magic Vision van circus Renz, bij mijn weten het enige grote Nederlandse circus dat zich al jaren op de been weet te houden.

De opening is al even imposant. Tien tijgers in de piste die als gewillige reuzenpoezen op een rij op hun achterpoten gaan staan. Ze doen dat onder leiding van de Uruguayaan Daniel Ruffo, ooit een grote ster bij het Amerikaanse Barnum & Baily circus.

Daarna volgt Andrea Ayala uit Florida, die hangend aan haar haar gewichtloos door de lucht zweeft en als ultieme act razendsnel om haar as rond draait.

Circus Renz heeft een keur aan artiesten binnengehaald en al is het ditmaal de bedoeling een circusprogramma 'van deze tijd' te brengen en af te rekenen met de oude doos, is Renz nog ver verwijderd van high-tech circussen als Cirque du Soleil. Dat is misschien wel zo gelukkig.

Bij het jongleren mislukt er wel eens wat, er valt een lichtgevende knots of een bal op de grond en bij elk nummer zie je een mens die het uiterste geeft.

Het is een niet aflatend gevecht tegen de zwaartekracht, want acrobatiek is de hoofdmoot van de avond. Zo is er de kwajongensachtige Dave Blundell die met en op zijn fiets de meest onmogelijke toeren uithaalt.

Doorgezaagde weesmeisjes in het kwadraat biedt de Franse illusionist Jidinis. Voortdurend tovert hij mensen en eenden tevoorschijn en laat ze vervolgens moeiteloos verdwijnen.

Menselijke hoogstandjes worden afgewisseld met fraaie dierendressuur. De ene keer Olifanten, de andere keer prachtige Friese paarden van Marco Althoff. Er zijn zeeleeuwen die zelfs een dame omhoog tillen in ruil voor een verse haring en er is een piepkleine pony die net zo luchthartig door de piste draaft als Milko de clown.

Het sympathieke clownspaar vult elk moment dat de actie even stil ligt en dat doen ze met behulp van drie argeloze mensen uit het publiek. In die zin blijft Renz een knus circus.

Hoe gestroomlijnd sommige nummers ook zijn, de atmosfeer van zaagsel in de piste en een schetterend circusorkest is nog lang niet verdwenen. En dat moet maar zo blijven ook.

Nooit mag de kreet verloren gaan waarmee de spreekstalmeester ook dit nieuwe programma weer opent: Piste vrij!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden