Maagdenhuis wordt op z'n vroegst morgen ontruimd

De studenten die het Maagdenhuis bezet houden, zijn niet van plan daar vanavond te vertrekken, ondanks een bevel daartoe van de rechter. Dat zei een van de bezetters. Ontruiming vindt op z'n vroegst morgenochtend plaats.

null Beeld anp
Beeld anp

De Amsterdamse driehoek, het overlegorgaan van politie, gemeentebestuur en justitie, hoopt dat het college van bestuur van de UvA het vonnis van de rechtbank gebruikt om met de studenten afspraken te maken over 'een ordentelijk vertrek'. Formeel mag de politie vannacht overgaan tot ontruiming. Maar doorgaans vinden ontruimingen niet 's nachts plaats maar bij daglicht.

De bezetters zijn niet van plan voor maandag te vertrekken. 'Wij gaan maandag voor 12 uur vrijwillig weg. Voor die tijd is er geen sprake van vrijwilligheid, aldus de student. De mogelijkheid van een ingrijpen door de politie nemen de bezetters voor lief.

Het 'Festival der Wetenschappen', dat dit weekend moet plaatsvinden in het Maagdenhuis ter afsluiting van de bezetting, gaat wat de studenten betreft ook gewoon door. 'Als de ME het pand binnenvalt, verplaatsen we het', aldus woordvoerder Judith Baten van de Nieuwe Universiteit. De rechter verbood eerder vandaag het festival, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Eerder vandaag had UvA-voorzitter Louise Gunning nog goede hoop: 'We zijn blij dat het vonnis er ligt, en hopen dat iedereen uit zichzelf het Maagdenhuis verlaat.'

Dwangsom

Voor elke dag dat de studenten in het Maagdenhuis blijven, wordt een dwangsom van 1.000 euro opgelegd, met een maximum van 25 duizend euro. De bezetters is bovendien voor één jaar de toegang tot het gebouw ontzegd.

Volgens de raadsman van de UvA hebben de bezetters de afgelopen weken voor 500 duizend euro schade aangericht in het pand en zijn er incidenten geweest met gewonden. 'Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is grafitti aangebracht.' De advocaat reageerde niet op een verzoek van de bezetters het enorme schadebedrag te onderbouwen.

null Beeld anp
Beeld anp

Kapotte voordeur

Het bestuur vreesde voor nog meer schade in het monumentale pand in Amsterdam, dat sinds eind februari is bezet. 'Er zullen drugsgebruikers en beroepsactivisten zijn', zegt de advocaat. De studenten verklaarden dat ze tijdens hun 'Festival der Wetenschappen' voor eigen beveiliging zullen zorgen. Dit was volgens de rechter niet voldoende.

De advocaat van de actievoerders liet weten dat er slechts een rekening was van 245 euro voor de reparatie van de voordeur.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Eerder ultimatum

Eerder in de week leek het bestuur een akkoord te hebben bereikt met De Nieuwe Universiteit, maar een dag later werden 'andere en hardere acties' aangekondigd. Hierdoor zei de UvA het vertrouwen te zijn kwijtgeraakt in de bezetters.

De UvA kondigde woensdag aan naar de rechter te stappen om in een kort geding de ontruiming af te dwingen. Het universiteitsbestuur eiste dat de actievoerders die dag om 18.00 uur het pand uit moesten zijn. Aan dat ultimatum gaven de actievoerders geen gehoor.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden