Maagd van Orléans in Straatsburg moet tijdelijk wijken voor Le Pen

De burgemeester van Straatsburg heeft het beeld van Jeanne d'Arc van zijn sokkel laten halen. Tijdelijk, maar toch. Zaterdag begint het driedaagse congres van het Front National in de hoofdstad van de Elzas....

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Heel Frankrijk houdt van Jeanne d'Arc als redster van het vaderland. Maar de omhelzing van het Front National is van een bijzonder kaliber. Voor Le Pen is de Maagd van Orléans voornamelijk katholiek, koningsgezind en xenofoob; door zijn bril waren de Engelsen van de Honderdjarige Oorlog de verre voorlopers van de Algerijnen van nu, die immers het land ook overspoelen.

Straatsburg gaat een spannend en zwaar symbolisch paasweekeinde tegemoet. De stad ligt op het kruispunt van Europa, is de zetel van het Europese hof voor de mensenrechten en het Europees Parlement waar Le Pen regelmatig zijn pijlen op richt. Tegelijk vormen de Elzas en Straatsburg in het bijzonder een bastion van extreem-rechts. 26 procent van de Straatsburgers stemde bij de laatste presidentsverkiezingen op Le Pen. In de wijk Neuhof aan de zuidrand van de stad, waar veel immigranten uit Noord-Afrika wonen, heersen werkloosheid, drugsgebruik en onveiligheid.

Catherine Trautmann, de socialistische burgemeester, heeft het dit keer bij een oproep tot kalmte gelaten. Bij een eerdere gelegenheid, in 1992, verbood ze een FN-congres in haar stad. De rechter stelde haar in het ongelijk en nu dreigt het dan wel te gaan gebeuren.

De gezamenlijke geestelijke leiders van lutherse, hervormde en katholieke komaf van Straatsburg, dat ook in religieus opzicht op een kruispunt ligt, hebben in een oecumenische boodschap herinnerd aan het feit dat 'woorden kunnen doden' alsmede aan de betekenis van het Paasfeest.

De overwinning van het Front National bij de tussentijdse verkiezingen in de gemeente Vitrolles heeft als katalisator gewerkt. Sindsdien kijkt Frankrijk gebiologeerd naar het Front National. Bruno Mégret, tweede man in de partij alsmede pseudo-burgemeester van Vitrolles achter zijn vrouw, is bijna wekelijks op televisie te zien. Zondag zei hij er dat zijn partij 'nu in de derde fase verkeert, die van de rijpheid. Het FN is een regeringspartij.' De kranten laten niet af series over het Front National te publiceren. Libération begon in de aanloop van Straatsburg een eigen campagne: 'Front tegen Front'.

In de socialistische partij is het debat opgelaaid over eventueel verbieden van het Front National. Een van de partijtenoren, Henri Emmanuelli, staat vooralsnog betrekkelijk alleen in zijn mening dat de grondwet veranderd moet worden om het FN te kunnen verbieden. Maar tot voor kort was de discussie hierover bij de socialisten taboe, en dat is niet meer zo.

Tweede onderwerp van debat: het al of niet vormen van coalities tegen FN-kandidaten. Dit wat belegen thema heeft alles te maken met de parlementsverkiezingen volgend voorjaar, waarvoor de kandidaten dezer dagen bekend worden.

Met dat zogenoemde 'Republikeinse Front' tegen het Front National wil het nog niet vlotten. Links en rechts betogen vandaag afzonderlijk in Straatsburg, en noch de socialisten, noch de linkse kranten zijn intussen bijgekomen van de uitspraak vorige week van UDF-voorzitter Léotard. Hij zei dat voor hem Front National en Front Populair (dat wil zeggen: socialisten plus communisten) lood om oud ijzer zijn.

Maar ook 'de straat' laat zich sinds Vitrolles niet onbetuigd. Geen van de FN-leiders kan zich ergens vertonen, of er wordt door een verrassend aantal demonstranten acte de présence gegeven. Vorige zaterdag tienduizend in St. Etienne tegen de komst van délégue général Bruno Mégret, vijfduizend in Marseille, twintigduizend in Annécy, etc. In de aanloop van Straatsbrug is vrijdag de anti-FN-trein vertrokken uit Toulon, stad in handen van het Front National, waar de emoties vooral hoog zijn opgelopen door het ontslag van de directeur van het danstheater, Gérard Paquet. Bussen en treinen vertrekken eveneens uit Parijs, uit Bretagne, Lotharingen en de regio rondom Lille.

Trautmann houdt dit weekeinde naast haar gemeentepolitie vijftienhonderd man oproerpolitie (CRS) achter de hand. En Le Pen heeft bij voorbaat een klacht gedeponeerd bij justitie 'tegen X', zoals dat in Frankrijk werkt wanneer je niet weet wie het leed heeft toegebracht. Le Pen stelt 'X' aansprakelijk voor het 'voorbereiden van het plegen van delicten of misdaden'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden