M & M

Eminem, de jonge blanke Amerikaan met een zeer blond geverfd hoofd en veel tatoeages op zijn armen, borst, buik en navel, die zijn ballen grijpt en rapt: 'I don't give a fuck, fuck it, fuckin', motherfucking, fuck you.'..

Vreemd dat dat me niet irriteert en dat hij me dwingt om naar hem te luisteren. Afgezien van dat 'fuck', en 'fuckin'' kon ik van zijn razendsnelle rapsong niets verstaan.

Hij is de beste, hoor ik vaak van mijn dochter. O, zo goed, nog nooit eerder heb ik iemand zo mooi horen rappen.

In zijn clip slaat hij zijn hoog zwangere vrouw, 'shut up bitch!', plakt haar mond dicht, bindt haar handen vast, propt haar in de achterbak van zijn auto en rijdt in de regen en drinkt 'a fifth of vodka' en rapt agressief. En mijn dochter rapt met hem mee, woord na woord, move na move, fuck na fuck. Daarna krijgt hij een botsing en rijdt met auto en al van de brug. Dead.

Ik mag hem, vraag naar zijn teksten en bestudeer ze woord na woord.

Hey yo, turn the beat up a little bit...

Hey yo, this song is for anyone... fuck it... just shut up and listen...

Middle America

now it's a tragedy

now it's so sad to see

an upper-class city

having this happenin'

Then attack Eminem

Hij rapt, schreeuwt tegen armoede, tegen heroïne, tegen racisme, tegen rotation at rock-n-roll stations en tegen some poppy sensation: So they always keep askin' the same fuckin... I can't take it, I am racin' I am pacin'.

Hij is niet zwart, hij is blank, zeer blank. Zijn moeder heeft een drugsprobleem en: My reality was that my mother never had a job. Never ever. We moved from house to house, apartment to apartment.

Eminem: I wish that I would just die or get fired. In zijn songs doet hij het tegenovergestelde, eigenlijk doet hij wat hij niet moet doen. Hij slaat zijn zwangere vrouw, shut up bitch!. Hij gooit waterstofperoxide op zijn hoofd om nog blanker te worden dan al de cocky cocky's caucasians die er alles voor doen om blank te zijn en blank te blijven. Hij grijpt zijn ballen, richt zich tot de beschaafde Amerikaanse elite:

And I am, whatever you say I am.

If I wasn't, then why do they say I am?

Eminem rapt Amerika. De thee is koud geworden en the day is a shitty day: 'Why I got out of bed at all.'

Om inhoud aan die shitty day te geven, snijdt hij zijn polsen, en hij zingt: it's like adrenaline. En waarom die pijn? A sudden rush, een offensief, een harde aanval tegen de samenleving.

Eminem protesteert op een moderne manier. Hij doet vulgair, maar hij is niet vulgair.

De Amerikaanse elite waarschuwt de ouders voor Eminems grove teksten, maar de jeugd koopt zijn liedjes als warme broodjes. Voor zijn laatste album The Marshall Matters is hij genomineerd voor vier Grammy Awards. You think I care a shit about a Grammy? Als zij hem niet aan hem geven, zullen wij onze Awards aan hem geven. Ik zal een bijl pakken, de tv kapot slaan, de mond van mijn vrouw dichtplakken en haar in de koelkast proppen, ik bind daarna mijn dochter vast en duw haar met geweld in de kast en dan rappen we opnieuw net als hem met z'n allen:

Please stand up, please stand up, please stand up,

'cause I'm Slim Shady

Yes I'm the real Shady

please stand up, please stand up, please stand up.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden