M&B-Prijs voor Pauw & Witteman & lachen met Marcel Gelauff

Het beste en het slechtste uit de media. Deze week de onverwachte interviewprijs voor een beschamend tafereeltje in de studio van P&W en de nieuwe 'newsy' koers van het NOS Journaal.

Ze toonden een beetje verbaasd, Jeroen Pauw en Paul Witteman. Verbaasd, maar vooral erg overbelicht schrikbarend casual, toen ze woensdagmiddag verrast werden door De Luis.


De Luis? Ja, de prijs voor het beste interview, in het leven geroepen door de Fontys Hogeschool, zoals winnares van de vorige Luis, VN-journaliste Carolina Lo Galbo, de twee lunchende ankermannen vertelde.


De Luis, dus. Paul Witteman keek alsof hij sterk de neiging moest onderdrukken om zich achter de oren te krabben en Pauw wierp bij wijze van automatisme een slaapkamerblik in de camera. Ze hadden dus een prijs gewonnen, een interviewprijs. Een prijs die voorheen alleen bestemd was voor schrijvende interviewers en gewonnen is door grootheden als Coen Verbraak. Zoals het goede interviewers betaamt, bedachten Pauw en Witteman een logische vervolgvraag: 'waarmee?'


Met Mauro en Bleeker - was het antwoord. Natuurlijk, Mauro met zijn Bambi-blik en Bleeker met het voetbalkaartje dat het plaatsvervangend schaamrood op de kaken van de kijker thuis deed gloeien. Prachtige televisie, zo niet het televisiemoment van 2011, maar de prijs voor het beste interview? Dat vonden Pauw en Witteman zelf ook een beetje gek. Dat dit zo goed uitpakte had meer met de samenstelling van het gezelschap en het gedrag van de staatsseretaris te maken. Dus bedankten ze Bleeker. Terecht. Top, Henk.


Sterre Lindhout

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, had het woensdag maar druk met het temperen van alle ophef over de nieuwe koers van journaal. Uit een intern document dat woensdag uitlekte via de Volkskrant blijkt dat Gelauff het nieuws 'menselijker' wil maken, met meer 'spreektaal'. Een verslaggever bij een grote brand zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Alles is nu onder controle, maar ik was echt even bang bij de eerste ontploffing.'


Ophef dus. Want kijkers, vooral het soort dat de mening fervent op sociale media spuit, willen serieus worden genomen. Nee, nee, verzekerde Gelauff snel op Twitter, het wordt geen Jip-en-Janneketaal. Het achtuurjournaal moet gewoon 'newsy', 'urgenter' en 'minder afstandelijk' worden. Newsy en urgenter? Graag, als de hoofdredacteur belooft de term newsy nooit meer te gebruiken.


Maar wat heeft Gelauff voor ogen met dat 'minder afstandelijk', buiten de emotionele bespiegelingen van verslaggevers na ontploffingen? Laten we hopen dat het niet is wat zich dinsdag in de laatste seconden van de ochtendjournaals ontrolde. Onder het kopje 'Verder vandaag' kondigde nieuwslezer Rik van de Westelaken het Dutch Harp Festival in Utrecht aan, met, jawel, een harpriedeltje en betekenisvolle blik. Een giller, moet de ochtendredactie hebben gedacht: lekker gek, lekker menselijk en zo niet afstandelijk.


Geen Jip-en-Janneketaal, wel Jip-en-Jannekehumor. Pijnlijk, omdat de NOS hiermee serieuze kijkers mijlenver van zich verwijdert.


Loes Reijmer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.