Luxe

Gezien de bedroevende staat van onze kenniseconomie is elke bezuiniging op het onderwijs rampzalig, maar het voorstel om geen universitaire masteropleidingen meer te bekostigen stuit mij helemaal tegen de borst....

Nog maar een paar jaar geleden bestonden er helemaal geen masteropleidingen, maar slechts integrale studies van vier jaar (of vijf, voor exacte wetenschappen). Na afloop konden studenten zich doctorandus noemen. Na een Europese afspraak werden deze studies opgesplitst, waardoor de eerste drie jaar voortaan de 'bachelor-fase' werden genoemd, en de laatste één of twee jaar de 'master-fase'. Deze fase behandelen als een optionele luxe is pure oplichterij. Niemand zou er vijf jaar geleden over gedroomd hebben om studenten het laatste jaar van een doctorandus-studie zelf maar te laten betalen.

Er is slechts één voordeel aan zo'n bezuinigingsmaatregel. De loonmatiging die Balkenende en Bos zo graag willen is geen probleem meer. Bedrijven kijken wel uit om hoge lonen te betalen aan werknemers die maar drie jaar hoger onderwijs hebben genoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.