Luxemburgse topbankier valt door 'mooie Rita'

De directievoorzitter van de Kredietbank Luxemburg (KB Lux), Damien Wigny, zit in de cel op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen van geld....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

'Mooie Rita', de enige erfgenaam van een in 1991 overleden steenrijke tabaksindustrieel, is één van de vermogende bankklanten voor wie KB Lux zich heeft ingezet om zwart geld wit te wassen. Zo wist Verstraeten zo'n vijftig miljoen gulden aan erfenis door te sluizen naar de Luxemburgse zusterbank van de Belgische Kredietbank zonder daarover successierechten te betalen.

Ze liet er onder meer een riante villa in het Waals-Brabantse Grez-Doiceau voor bouwen, met een oppervlakte van 4.592 vierkante meter, acht badkamers en een garage voor zes auto's, op een terrein van vier hectare.

Verstraeten liep eerder dit jaar tegen de lamp. De gewezen prostituee, wier erfenis op 27-jarige leeftijd in handen viel na het overlijden van haar 67 jaar oude geliefde Roger Gosset, werkt sindsdien mee met het gerechtelijk onderzoek en heeft bezwarende verklaringen afgelegd die tot de arrestatie van topbankier Wigny hebben geleid.

Met de aanhouding van Wigny is de slepende fraude-affaire rond de Luxemburgse zuster van de Belgische Kredietbank in een stroomversnelling gekomen.

Medio vorig jaar deden enkele gefrustreerde ex-medewerkers van KB Lux een boekje open over het reilen en zeilen bij de Luxemburgse bank. Ze overhandigden honderden dossiers met zwarte rekeningen aan de Belgische justitie.

Heel België schrok zich een hoedje, want menige inwoner heeft zijn geld in het Luxemburgse belastingparadijs staan, buiten het zicht van de vaderlandse fiscus. De gewone burger werd pas gerustgesteld toen de autoriteiten lieten weten dat alleen de grote jongens en meisjes zouden worden aangepakt.

De Brusselse onderzoeksrechter Leys onderzoekt circa driehonderd dossiers waaruit blijkt dat KB Lux voor Belgische klanten fraudeconstructies heeft opgezet met de bedoeling de belasting te ontduiken. Ook bestaat het vermoeden dat enkele politieke partijen voor hun financiering gebruik hebben gemaakt van de illegale route via KB Lux.

De Luxemburgse bankvereniging heeft gisteren woedend gereageerd op de arrestatie van de directievoorzitter van KB Lux. De 55-jarige Wigny is weliswaar Belg, maar hij woont officieel in Luxemburg. Toen hij het weekeinde van Allerheiligen wilde doorbrengen op zijn buitenverblijf in het Belgische Perwez, werd de bankier opgepakt.

KB Lux zelf ontkent alle beschuldigingen. Een bankwoordvoerder toonde zich gisteren vooral verontwaardigd over de harde manier waarop de directievoorzitter is aangepakt. Wigny is tot dinsdagavond 'op secreet geplaatst' in de gevangenis van Vorst. Dat betekent dat hij geen enkel bezoek mag ontvangen, behalve zijn advocaat.

Toch is het de vraag of justitie veel wijzer wordt van Wigny. De bankier is gehouden aan het Luxemburgse bankgeheim. Als hij informatie verstrekt over het reilen en zeilen bij zijn bank overtreedt hij de strafwetgeving die juist is bedoeld om het bankgeheim te verzekeren.

Damien Wigny is de zoon van de voormalige minister van Justitie Pierre Wigny. Na een opleiding bij de jezuïeten was hij onder meer kabinetsmedewerker van de minister van Financiën en bestuurder bij de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Bij KB Lux maakte Wigny een snelle carrière, waarbij hij zich vooral toelegde op vermogensbeheer en asset protection.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden