Luxemburg: zet Hongarije uit de EU vanwege behandeling vluchtelingen

Hongarije moet uit de Europese Unie worden gezet. Het hek dat het land heeft gebouwd om de komst van vluchtelingen tegen te houden, is een flagrante schending van de Europese waarden. Daarom moet het Hongaarse lidmaatschap van de EU op zijn minst tijdelijk worden opgeschort. Dat zegt de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

Vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens kort nadat de omheining daar versterkt is. Beeld afp

In een interview met de Duitse krant Die Welt gooit de minister de knuppel in een toch al onrustig Europees hoenderhok. Terwijl de Europese leiders later deze week in Bratislava hopen een voorzichtig begin te maken met het verwerken van het Britse besluit de EU te verlaten, gaat Luxemburg al meteen een forse stap verder. Landen kunnen zelf besluiten tot uittreding maar ze moeten ook kunnen worden verstoten als ze zich niet gedragen volgens de Europese waarden, aldus Asselborns geharnaste boodschap. Mensen die vluchten voor oorlog worden volgens hem in Hongarije bijna erger behandeld dan wilde beesten.

'Iedereen, zoals Hongarije, die hekken bouwt tegen oorlogsvluchtelingen of de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht schendt, zou tijdelijk, en zo nodig voorgoed, uitgesloten moeten worden van de EU', zegt de minister. Dat is 'de enige manier om de samenhang en waarden van de Europese Unie te handhaven'. Hij vindt zelfs dat de regels zo zouden moeten worden veranderd dat voor de uitsluiting van een lidstaat niet een unaniem besluit van de overige landen nodig is.

Verzet tegen welkomspolitiek

Berlijn was er als de kippen bij om afstand te nemen van de Luxemburger. 'Dit is niet het algemene standpunt in Europa. Ik begrijp dat sommigen als het om Hongarije gaat ongeduldig worden, maar persoonlijk voel ik er niets voor een Europese lidstaat de deur te wijzen', zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier op bezoek in de Letse hoofdstad Riga.

Kanselier Merkel had onlangs in Warschau een ontmoeting met de omstreden premier van Hongarije, Viktor Orban. Daarbij waren ook de premiers van Polen, Tsjechië en Slowakije. Dit zogeheten Visegrad-blok verzette zich het afgelopen jaar fel tegen haar welkomspolitiek voor vluchtelingen. Niettemin deed Merkel op de bijeenkomst haar best de spanningen te bezweren. 'We zouden ons moeten richten op wat ons samenbrengt en wat ons verder brengt', zei ze.

Ze kan daarom niet blij zijn met het Luxemburgse ostracisme. Het wordt op de top in Bratislava al moeilijk en spannend genoeg. Het vertrek van een grote lidstaat als Groot-Brittannië slaat de EU uit het lood. De resterende 27 lidstaten moeten op zoek naar een nieuw evenwicht, naar een nieuwe inrichting van de EU. Het gevaar is dat iedereen - landen en blokken van landen - een andere kant op wil. Voor Merkel als de feitelijke leider van Europa wordt het de komende tijd een heidens karwei de boel bij elkaar te houden. Pleidooien voor het instellen van schervengerichten van Luxemburg kan ze daarbij waarschijnlijk missen als kiespijn. Ze zit niet te wachten op muizen die beginnen te brullen, ook al is het een van de oprichters van de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.