Luxemburg versoepelt bankgeheim

De Luxemburgse banken dreigden van de Amerikaanse markt te verdwijnen als zij niet volledige openheid zouden geven. Belastingdiensten van de EU-landen profiteren ervan.

AMSTERDAM - Luxemburg geeft zijn bankgeheim deels op. Vanaf 2015 zal het land de gegevens van spaarders uit andere EU-landen doorspelen aan de belastingdienst in het thuisland. Premier Jean-Claude Juncker heeft dat woensdag medegedeeld aan het Luxemburgse parlement.


Luxemburg en Oostenrijk zijn de enige EU-landen die geen gegevens van buitenlandse spaarders doorgeven aan andere landen. Beide landen zijn een toevluchtsoord voor vermogende zwartspaarders. De andere 25 lidstaten wisselen sinds 2006 wel informatie over buitenlandse spaartegoeden uit.


Luxemburg heeft lang aan zijn bankgeheim vastgehouden uit angst dat een versoepeling de banken in het land zou schaden: veel van hun buitenlandse klanten stalden hun geld daar niet voor niets. De bancaire sector is van zeer groot belang voor de Luxemburgse economie.


Dat Luxemburg nu alsnog overstag gaat, is vooral te danken aan zware druk vanuit de Verenigde Staten, verklaarde Juncker. De Amerikanen onderhandelen momenteel met de Luxemburgers over een bilateraal verdrag over de uitwisseling van bankgegevens. De VS eisen dat Luxemburg volledige openheid geeft over de Luxemburgse banktegoeden van Amerikaanse staatsburgers. De Amerikanen dreigen de Luxemburgse banken van de Amerikaanse markt te weren als het land niet toegeeft. Dat kan Luxemburg zich niet permitteren, dus haalt het bakzeil. Juncker: 'We kunnen de Europeanen niet ontzeggen wat we de Amerikanen geven.'


Ook Oostenrijk lijkt zijn verzet tegen de versoepeling van zijn bankgeheim op te geven. De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zei dinsdag dat zijn land hierover in onderhandeling is met de andere EU-landen.


Hoeveel Nederlands spaargeld op Luxemburgse bankrekeningen staat, is uiteraard niet bekend. Het gaat mogelijk om enkele miljarden. Luxemburg en Oostenrijk heffen sinds 2006 wel belasting over de rente-inkomsten van buitenlandse zwartspaarders. Die 'bronheffing' bedraagt 35 procent, maar omdat die alleen over de rente wordt geheven zijn zwartspaarders goedkoper uit dan als zij in Nederland 1,2 procent vermogensrendementsheffing over hun hele spaartegoed betalen. Luxemburg sluist 75 procent van de geïnde bronheffing door naar de Nederlandse belastingdienst. Hoeveel bronheffing de dienst in 2011 van Luxemburg heeft gekregen, kon een woordvoerster gisteren niet vertellen.


De fiscus is tot nu toe geheel afhankelijk van tips bij de aanpak van zwartspaarders in Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Dinsdag kondigde de dienst aan 150 tot 200 Nederlanders die zwart sparen bij de Luxemburgse KB-Luxbank civielrechtelijk te gaan vervolgen. Zij weigeren tot nu toe informatie over hun geheime spaartegoeden prijs te geven. De Belastingdienst vraagt de rechter deze weigeraars een hoge dwangsom op te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden