Luxe studiereis zorgtop kost belastingbetaler een ton

DEN HAAG - Tientallen topbestuurders uit de zorg zijn deze week op studiereis in Zwitserland. Ze bestuderen vanuit een toplocatie bij Zürich de reorganisatie van de langdurige zorg in Zwitserland. De reis kost de belastingbetaler bijna 100 duizend euro.

© Colourbox

De reizigers zien de Zwitserse reorganisatie als voorbeeld. In Den Haag wordt gewerkt aan reorganisatie van de zorg die via de zorgwet AWBZ is geregeld. De reis kost per persoon 1.535 euro.
De zorginstellingen waar de bestuurders werken, betalen de reis.

Omdat de instellingen van de meeste bestuurders worden gefinancierd uit de zorgwet AWBZ, wordt de reis indirect door de premiebetaler opgebracht. Een burger met modaal inkomen betaalt jaarlijks 12 procent daarvan, circa 4.000 euro, aan de AWBZ.

Geleid door topambtenaar
De reis wordt geleid door een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid die op 1 maart vertrekt. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het 'schokkend te horen hoe een elitair clubje naar Zwitserland afreist om inspiratie op te doen voor de langdurige zorg in Nederland'. Leijten: 'Het lijkt wel een afscheidsreisje van een vertrekkend topambtenaar. Als je iets over Zwitserland wilt weten, geef je ambtenaren een opdracht of je laat Zwitserse experts hier een lezing geven. De rekening zal nu niet misselijk zijn. Dat is bizar. Ik wil hier opheldering over van de minister', zegt Leijten.

Het ministerie geeft een summiere reactie: 'Beide bewindspersonen op VWS hebben bij hun aantreden duidelijk gemaakt dat in deze tijd van bezuinigingen alle activiteiten en reizen zo sober mogelijk moeten worden uitgevoerd. Deze reis was echter al georganiseerd.'

De reis is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid georganiseerd door adviesbureaus BKB en Plexus die daarvoor samen 44.744 euro ontvangen. Zowel BKB als Plexus krijgt veel opdrachten van VWS.

Interne groepssessies
De hele week, van maandag tot en met vrijdag, verblijven 28 topbestuurders van zorginstellingen en vier topambtenaren van VWS onder leiding van de organisatoren van BKB en Plexus in Zürich.

Op het programma staan bezoeken aan Zwitserse zorginstellingen, stadswandelingen en 'interne groepssessies' over bijvoorbeeld 'de toekomst van langdurige zorg in Nederland' en 'waardering voor personeel en cliënten'. Elke dag wordt afgesloten met een diner op een toplocatie.

Waardecreatie

Maandag en vrijdag zijn 'reisdagen'. Dinsdag was het thema 'houdbaarheid/solidariteit van de langdurige zorg in Nederland en Zwitserland'. Woensdag ging het om 'waardecreatie voor personeel en patiënt' en donderdag ging het over 'succesvolle positionering/ kiezen voor kwaliteit'.

De reis wordt geleid door Iris van Bennekom, de topambtenaar die op VWS verantwoordelijk is voor de AWBZ. Van Bennekom stapt op 1 maart over naar zorgverzekeraar De Friesland.

Op de lijst deelnemers staan onder meer Greet Prins, die Philadelphia Zorg reorganiseerde nadat die gehandicapteninstelling in 2009 bijna failliet ging door mismanagement. Ook Jan de Vries, bestuurder van MEE Nederland en oud-CDA-Kamerlid staat op de lijst. Jopie Nooren van Lunet Zorg uit Brabant, Rob van Dam van de in problemen verkerende Haagse Wijk- en WoonZorg, Rien van der Kolk van De Rijnhoven, Marijke van Putten-Van Vlijmen van GGZ Noord Holland Noord en Joop Hendriks van Bronovo Nebo staan op de deelnemerslijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden