Luxe slapen in paleis bisschop van Haarlem

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Het bisdom Haarlem gaat het bisschoppelijk paleis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem verkopen. Vondel Hotelgroep wil er een viersterren hotel vestigen en onderhandelt met de gemeente Haarlem over de vergunningen.

De huidige bisschop Jos Punt (67) verblijft in Rome. Hij heeft laten weten het geld nodig te hebben om de toekomst van bisdom en personeel veilig te stellen. Hij vindt daarnaast het grote patriciërshuis als woning van een bisschop niet meer passend in deze tijd.

De verhuizing past bij de soberheid waarnaar paus Franciscus streeft, maar ook bij Punt zelf. Eerder dit jaar leefde hij drie weken achtereen als kluizenaar in een grot in Zuid-Spanje. In de Volkskrant zei hij: 'In de stilte kon ik Zijn stem beter horen en probeerde ik met Hem in gesprek te gaan.'

Na verkoop van het paleis verhuist Punt met zijn staf naar de onlangs gerestaureerde plebanie aan de Leidsevaart in Haarlem. De plebanie is de pastorie die bij een kathedraal hoort en in Haarlem ook naast de kathedraal is gelegen.

Het bisschopshuis is pas sinds 1859 in het bezit van de katholieke kerk. Het werd aangekocht voor een bedrag van 20.200 gulden door de toenmalige en invloedrijke bisschop Franciscus van Vree. In zijn tijd werd de St Jozefkerk in Haarlem tot kathedraal verheven.

Het huis is in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de Bloemendaalse koopman Joost Goofman als een luxe stadspaleis. Op de begane grond is een grote hal naast de zaal of koepelkamer. De eerste etage telt zes riante kamers. De etages daarboven hebben 'ommuurde vertrekken', dienstbodenkamers en de droogzolder.

Het huis is opgetrokken binnen de stadswallen, ofschoon er al in de 14de eeuw aan de andere kant van het Spaarne werd gebouwd. Goofman kreeg deftige en vooraanstaande opvolgers, die tot de bestuurlijke elite van Haarlem hoorden. Francois Fagel aan wie hij het verkocht, was burgemeester, later baljuw en stadhouder.

Ook rijke Indië-gangers betrokken het huis, zoals Adriaan Boesses, die tevens burgemeester was. Na hem betrok Jan Baron van Stirum het huis. Hij was Schepen van Haarlem en hij bekleedde diverse functies in de politieke en wetgevende macht. Adolf Schultze, een gepensioneerde majoor uit het Oost-Indisch leger, verkocht het tenslotte aan de kerk.

Bisschop Van Vree ging er niet meteen wonen en de vraag is zelfs of hij er ooit heeft gewoond. Pas in 1871 werd Haarlem erkend als bisdomzetel. Van Vree was toen al dood. Hij stierf tien jaar eerder plotseling op 53-jarige leeftijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden