Luxaflex bedekt meer dan het raam

Als er een bedrijf is dat in staat moet worden geacht zich te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers, is het Hunter Douglas - fabrikant van de overbekende Luxaflex, maar ook van 'raambedekkingen' als Vignette, Silhouette, Sunflex, Comfortex en Sunway....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Hunter Douglas is veruit de slechtste leerling uit het klasje van Morris Tabaksblat, vindt Iris, de onderzoeksafdeling van de Rabobank. Van alle beursgenoteerde ondernemingen is er niet een die de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat over goed ondernemingsbestuur zo consequent aan de laars lapt.

Hoewel, ook dat is betrekkelijk. Bijna de helft van de aandeelhouders weet letterlijk alles over het bedrijf. Alleen is 49,7 procent van de 41,2 miljoen uitstaande aandelen in handen van één man, Ralph Sonnenberg, zoon van de oprichter.

Voor alle zekerheid heeft de 69-jarige Sonnenberg ook nog 97,4 procent van de preferente aandelen in handen, is hij president-directeur en voorzitter van de raad van commissarissen van Hunter Douglas. En als extra slot op de deur is Hunter Douglas een vennootschap naar Antilliaans recht waardoor de aandeelhouders naar Curaçao moeten afreizen voor de jaarlijkse vergadering, wat Sonnenberg overigens trouw doet. Niemand heeft hem ooit horen klagen over de informatievoorziening aan de aandeelhouders.

En de rest van de aandeelhouders hoor je evenmin. Waarom zouden ze ook. De winst steeg vorig jaar licht tot 125 miljoen euro bij een omzet van 1,7 miljard euro. Over de eerste helft van dit jaar speelde de zwakke dollar Hunter Douglas parten, maar zonder valuta-effecten steeg de winst verder met bijna 9 procent. De koers steeg dit jaar tot rond 32 euro, wat het bedrijf met 150 vestigingen in meer dan honderd landen, op de beurs 1,3 miljard waard maakt. En een dijk van een balans: tegenover 867 miljoen aan eigen vermogen staat slechts een schuldentotaal van nog geen 300 miljoen.

De commissarissen, onder wie oud-minister Koos Andriessen en oud-Philipstopman Cor Boonstra, hebben het dan ook niet moeilijk. De man om wie het draait bij Hunter Douglas is immers Ralph Sonnenberg. En toch bescheiden gebleven. Sonnenberg wil de pers nog wel eens persoonlijk te woord staan bij persconferenties over de jaarcijfers, maar fotograferen is dan streng verboden.

Toch is er meer over hem bekend dan hem waarschijnlijk lief is. Quote plaatste Sonnenberg op de 23ste plaats op de lijst van de 500 rijkste Nederlanders met een geschat vermogen van 635 miljoen euro. In het jaar daarvoor stond hij vier plaatsen hoger, maar de koersdaling van Hunter Douglas in 2002 speelde hem parten. Sonnenberg reist op en neer tussen zijn landgoed in Wassenaar en het veertig kamers tellende kasteel Neuhabsburg in het belastingparadijsje Meggen bij Luzern, Sankt Moritz. Vlak in de buurt van de optrekjes van Fiat-baas Gianni Agnelli en Freddy Heineken, zo wist Quote.

Maar alleen Ralph Sonnenberg zit nog fier rechtop aan het hoofd van de bestuurstafel. Met de luxaflex naar beneden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden