Lustrum-Dictee is van CaMu

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal beleeft dit jaar zijn vijftiende aflevering. Het derde lustrum dus. Ter onderstreping van het bijzondere karakter van dit Groot Dictee hebben de organisatoren het Volkskrant-columnistenduo Remco Campert en Jan Mulder gevraagd deze keer de tekst te schrijven....

Het Groot Dictee van vorig jaar werd weer eens gewonnen door een Nederlander, wat niet meer was gebeurd sinds 1999. Oscar Fernald had als beste speller zeven fouten gemaakt. Onder de beste vijf deelnemers bevond zich slechts Vlaming, wat wel eens anders is geweest.

Met als titel De Hittegolf was Het Groot Dictee van 2003 het slechtst gemaakte uit de geschiedenis volgens juryvoorzitter Vonhoff 'een tragisch dictee'. Het gemiddelde aantal fouten lag op 39, waar het een jaar eerder 25 was.

Rob Oudkerk, vorig jaar nog wethouder in Amsterdam, maakte er na afloop geen geheim van dat hij erg veel fouten had gemaakt. Zoals hij tijdens een nazit met die andere deelneemster, toenmalig Parool-columniste Heleen van Royen, van zijn hart evenmin een moordkuil maakte. Het leidde uiteindelijk tot Oudkerks aftreden. De woorden van Vonhoff bleken profetisch.

De televisie-uitzending van het vijftiende Groot Dictee der Nederlandse Taal is op maandag 13 december vanaf 20.08 uur bij de NPS op Nederland 3. De opnamen worden gemaakt op zaterdag 11 december, zoals gewoonlijk in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. De organisatie is weer in handen van de NPS en het televisieproductiebedrijf Men at Work, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen.

Zoals alle voorgaande keren presenteert Philip Freriks het Dictee. Hij doet dat ten overstaan van de vaste jury van de afgelopen jaren, bestaande uit oud-politicus Henk Vonhoff als voorzitter, de Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe, de Leidse hoogleraar lexicologie Piet van Sterkenburg (mede-samensteller van het 'Groene Boekje'), en Theo Janssen, hoogleraar taalkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Zestig kandidaten voor de hoofdprijs doen straks mee in de Eerste Kamer: veertig Nederlanders en twintig Vlamingen. De helft, twintig uit Nederland en tien uit Vlaanderen, behoort tot de zogeheten 'prominenten'. Zij hebben naam gemaakt in de wereld van politiek, literatuur, sport, televisie en theater. Nederland zal worden vertegenwoordigd door onder anderen parlementair journalist Frits Wester; cabareti Sanne Wallis de Vries; tv-presentator Jaap Jongbloed; Tweede-Kamerlid Harry van Bommel; rapper Ali B.; CNV-voorzitter Doekle Terpstra en de judoka's Dennis en Elco van der Geest. Uit Vlaanderen worden onder anderen verwacht schrijver Erwin Mortier; nieuwslezeres Annelies Van Herck; miss Belgian Beauty Cynthia Reekmans en journaliste Anna Luyten.

De overige dertig deelnemers worden aangewezen op basis van een voorronde, die voor Nederland vandaag in de Volkskrant staat en voor Vlaanderen in De Standaard. Wie in aanmerking wil komen voor deelname aan de finale van het Groot Dictee in Den Haag, moet de twee spellingtests doen die hieronder staan afgedrukt, de bon invullen en het geheel in een gefrankeerde envelop opsturen naar de Volkskrant. Ook is het mogelijk de tests te doen op internet: www.grootdictee.nl. In beide gevallen moet de inzending uiterlijk binnen zijn op donderdag 18 november om 17.00 uur.

Uit de foutloze inzendingen worden de twintig Nederlanders geselecteerd die op 13 december mogen plaatsnemen in de bankjes van de Eerste Kamer. De selectie geschiedt op basis van een evenwichtige verdeling naar geslacht, leeftijd en provincie. De uitslag van de voorronde wordt gepubliceerd in de Volkskrant van 4 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden