Lustpil

De Amerikaanse Food and Drugs Administration FDA beslist deze week of Lybrido en Lybridos grootschalig getest mogen worden, waarna ze misschien in 2016 op de markt zullen komen en van psychofarmacoloog Adriaan Tuiten een schatrijk man zullen maken.

Lybrido en Lybridos zijn lustopwekkers voor de vrouw met een laag libido. Dat is althans de claim van Emotional Brain uit Almere, het bedrijf van Tuiten, die nu dus mogelijk op waarheid getoetst gaat worden. De lustpil dient de vrouw een dosis testosteron toe die haar in elke sportwedstrijd meteen op een schorsing komt te staan. Dat we dat met het oog op de medaillekansen wel even in de gaten houden.

Als de lustpil uit de Hollandse polder wordt toegelaten en miljoenen vrouwen overgaan tot gebruik, hoopt Tuiten binnen tien jaar naar een omzet van 6 miljard te groeien. Daarmee wil hij dan onderzoek financieren naar nog meer vrouwenpillen - Tuiten is vooral geïnteresseerd in de biochemie van de vrouwelijke geest.

In mei stond er al een groot artikel over Tuitens toverpillen in het magazine van The New York Times. Daarin legde de onderzoeker uit wat hem dreef. Toen hij 25 was maakte zijn grote liefde het uit. 'De breuk inspireerde een levenslange zoektocht om de vrouwelijke emotie te begrijpen aan de hand van biochemie en psychofarmacologie.'

Typisch de rationele wetenschapper. Niet denken: misschien lag het aan mij en had ik niet zo vaak in de kroeg moeten blijven hangen, maar meteen chemische processen de schuld geven en fanatiek op jacht naar een hormonale verklaring voor de afwijzing. Is ook beter te verdragen.

Tuiten wilde eigenlijk op zoek naar de pil van de eeuwige liefde. Driemaal daags innemen, op naar het gouden huwelijksfeest. Maar liefde is heel ingewikkeld en daarom begon hij bij de eeuwige lust, een íéts overzichtelijker terrein. Hij sloot ermee aan bij een oude onderzoekstraditie - naar het middel dat de vrouw verandert in een seksbelust wezen wordt al minstens zo lang gezocht als naar de formule waarmee je lood omzet in goud.

Vandaar dat elke mogelijke stap voorwaarts in de onthulling van het grote geheim onmiddellijk op veel aandacht kan rekenen. Ook nu nog. Vooral, vermoed ik, van de kant van mannen, balancerend tussen hoop en vrees.

Sigmund Freud vroeg het zich ook na dertig jaar intensieve studie van de vrouwenziel nog altijd wanhopig af: 'Was will das Weib?' Dankzij de lustpil krijgen we straks misschien eindelijk iets van een antwoord.

'Ik ben tegen want ik wil nog wel graag veilig over straat', zei een man gisteren bij Stand.nl. 'Dus u zag uzelf al besprongen worden door tientallen vrouwen', schetste presentator Van den Berg adequaat de natte droom van de inbeller.

Voorgangers van Tuiten vreesden volgens het stuk in NYT Magazine dit: dat de pil té goed zou werken en dat de FDA hem juist daarom van de markt zou weren. Een werkzame lustpil voor de vrouw, meenden de autoriteiten, zou de samenleving wel eens kunnen veranderen in één grote orgie en tevens het einde betekenen van huwelijkstrouw en andere heilige zekerheden. Het wordt een partydrug, hoorde ik gisteren verschillende bezorgde mannen zeggen.

Het nieuws over de lustpil bracht de fantasie op hol maar wekte ook eeuwenoude mannenangsten opnieuw tot leven.

Ik denk overigens dat de lustpil niet zal werken en dat we andermaal van doen hebben met een mannelijke illusie.

Eén ding staat vast: hij smaakt naar pepermunt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden