Luns dekte lidmaatschap NSB af met verklaring broer

Joseph Luns heeft zijn broer in 1979 een valse verklaring laten tekenen. Daarin staat dat deze broer hem in 1933 had opgegeven als lid van Nationaal Socialistische Beweging (NSB)....

De schoonzus van Luns, Adèle Luns-Van der Maade, verklaart deze week in Elsevier dat haar man een brief zou hebben getekend die door Joseph Luns bij haar thuis werd gedicteerd. Huib Luns wilde aanvankelijk een dergelijke brief niet schrijven, maar Joseph kreeg zijn broer zover door in te spelen op zijn antipathie voor oppositieleider Den Uyl.

Adèle Luns-Van der Maade zegt over haar zwager: 'Hij zei: ''Den Uyl kan me zo uit de NAVO gooien.'' En vervolgens hield hij Huib voor: ''Dus jij wilt Den Uyl in de kaart spelen?'' ' Daar zou hij voor zijn gezwicht.

Kort nadat Luns zijn broer de verklaring had gedicteerd, zou toenmalig premier Van Agt telefonisch naar haar zwager hebben gevraagd. Van Agt verklaart evenwel zich hiervan 'nul komma nul' te herinneren.

De schoonzus van de nu 88-jarige Luns heeft lang geworsteld met de kwestie. Haar verklaring om er nu mee naar buiten te komen: 'Ik wil de geschiedenis niet opzadelen met een leugen.'

Meer over