Lunchpauze? 3 op 10 werknemers werkt door

3 op de 10 werknemers neemt dikwijls geen lunchpauze of werkt door tijdens de lunch. Nederlanders lunchen ook maar kort, slechts 6 procent neemt een uur pauze. Dit blijkt uit een wereldwijde poll onder 10.646 bezoekers van de carrièresite Monster (in Nederland Monsterboard).

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Ook Nederlandse werknemers slaan de lunchpauze vaak over, 29 procent werkt tijdens de lunch door. Nederlandse werknemers nemen bovendien het minst vaak (6 procent) een lunchpauze van een uur. De meeste Nederlandse werknemers (46 procent) nemen 30 tot 45 minuten lunchpauze, 19 procent houdt het op een kwartier. Van de deelnemers aan het internationale onderzoek die wel lunchpauze nemen, neemt 18 procent maar 15 minuten lunchpauze, één derde (34 procent) neemt een pauze van 30-45 minuten en slechts 18 procent neemt een uur lunchpauze.

'We worden allemaal graag als harde werker gezien. Dat kan ertoe leiden dat een werknemer wel eens zijn pauze overslaat,' zegt Elbrich Batstra, HR Director Benelux bij Monster. 'Ook de scheiding tussen 'eigen tijd' en 'werktijd' vervaagt voor veel werknemers, omdat technologische ontwikkeling ervoor zorgt dat we ons werk overal mee naartoe nemen.

Maar veel studies tonen juist aan dat regelmatig pauzeren bevorderlijk is voor de productiviteit en de mentale scherpte. Bovendien is regelmatig pauzeren essentieel om een burn-out te voorkomen. Er zijn andere en betere manieren om je motivatie en harde werken te laten zien, dan om constant ingelogd te zijn. Het is belangrijk dat je met je manager afspreekt welke productiviteitsgerelateerde doelen haalbaar zijn.'

Vooroordelen
De internationale verschillen zijn groot. Duitsers en Fransen stellen een lange lunch het meest op prijs. Maar liefst 32 procent van de Franse werknemers trekt een uur uit om te lunchen, terwijl 28 procent van de Duitse werknemers dit doet. In Spanje neemt 23 procent van de werknemers een uur pauze. Britse werknemers werken juist vaak door tijdens de lunch, 45 procent neemt helemaal geen lunchpauze. Ook in de Verenigde Staten (38 procent) en Canada (32 procent) wordt de lunch regelmatig overgeslagen. Uit deze 3 landen neemt 17 procent een uur pauze voor lunch. In Zweden en Mexico wordt de lunchpauze het minst vaak overgeslagen. In beide landen wordt de lunch in slechts 11 procent van de gevallen overgeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden