Lunch bij afrit De Meern

'Sjeffie!', roept de dame met de koffiekan die de oudere zus van Journaal-lezeres Marga van Praag zou kunnen zijn, 'word es wakker, Sjeffie!' De chauffeur aan de middentafel kijkt op van zijn krant: 'Kwee-toch niet dat je mij bedoelt.'..

tekst sietse van der hoek ; fotografie Martijn Steiner Lovisa

'Wil je geen koffie dan?', vraagt ze. 'Nee melk', zegt hij, 'en een uitsmijter ham.'

Uitsmijters eten ze, de truckers, als lunch. Uitsmijter ham, kaas, spek, rosbief of een uitsmijter Royal (= met bolletje huzarensalade), soms een omeletje champignons of balletje gehakt met mayo of mosterd, maar vooral uitsmijters, uitsmijters op witte boter ham men. Bij de afrit De Meern/Montfoort aan de A12.

Een indrukwekkende vlakte asfalt, geboomte waarin kraaien krassen, vrachtwagens zijn zo in het gelid gezet dat de snuit van de ene truck net iets voor de andere uitsteekt, grijze daken aan de achterkant van het ac-restaurant, een bruingrijze schutting, op een muur een bordje Resto-truck, een deur. Daarachter een bijna vierkant zaaltje met een toonbank, frituurbakken, halfopen keuken; in het mid den aan elkaar geschoven bruine tafels met dito rechte stoelen, twee fruitautomaten, een deur naar het toilet: het chauffeurscafé. Onopgesmukt, te onooglijk bijna voor woorden.

Ja, hij komt vaak hier, zegt de met Sjeffie! aangesproken chauffeur op de vrachtwagen van een textielgroothandel. En ja, hij eet altijd in chauffeursrestaurants. 'Als chauffeur. Als ik privé ben niet.' Hij zegt niet te weten waarom hij dat onderscheid maakt.

Twee broers, de één van een vrachtwagen met het bordje Born to be wild achter de voorruit, eten onderweg ook nooit anders dan in chauffeurskroegen: het is er snel, goed en goedkoop. 'Ze weten dat je in alle benzinestations tegenwoordig ook warme happen kunt krijgen, dus hoef je hier niet twee keer te fluiten voor een bakje koffie. In een half uur moet je klaar zijn.'

Wie aan de middentafels zit maakt zich kenbaar als beroepschauffeur. Meestal is het ook wel aan de kleding af te lezen: spijkerbroeken versus pakken met stropdassen van handelsreizigers die gaan zitten aan tafeltjes aan de raam- en zijkant.

Al heel lang is De Meern een eetplaats voor truckers, een kleine eeuw geleden begonnen in een keet tussen de bomen. Vijf jaar werkt ze er nu als serveerster, zegt de dame, en wat haar bevalt aan chauffeurs is dat je af en toe ook op ze kunt mopperen en dat zij dan terugroepen: 'Truus, sodemieter op.' 'sAvonds is het gezellig, wanneer de chauffeurs meer tijd hebben, dineetje eten met voorgerecht, hoofdgerecht en puddinkje toe, en dan de gordijntjes dichtdoen in hun cabine.

Prodotti Alimentari houdt halt en ook een vrachtwagen van Bruynzeel neemt een ruime bocht om zich op het parkeerterrein in de rij te voegen. De chauffeur kijkt altijd nog even om: zoals een cowboy naar zijn paard als hij de saloon binnengaat.

De chauffeurs aan de achterkant, andere mensen gaan door de voordeur naar binnen, en de twee werelden lijken elkaar te treffen in de toiletten van het ac-restaurant. Dat is echter schijn. Ze liggen weliswaar naast elkaar, maar de deftige mensen hebben een Dames en een Heren apart en de spijkerbroeken uit het chauffeurscafé alleen een deur met een h. Daarachter ruikt het direct na lunchtijd naar veel poep. Supporters van Ajax, Feyenoord, psv en ado hebben er hun sporen nagelaten en rokers ook, en mannen wassen er hun handen en gezicht onder kranen boven een diepe zinken bak.

Een chauffeur van De Wit uit Beerta (Oost -Groningen) verlaat zijn cabine en legt uit waarom hij onderweg altijd in chauf feurskroegjes eet: 'Als ik in spijkerbroek en een vuil T-shirt binnenkom wil ik niet met meneer aangesproken worden, dat is het. Hier is het: nou jongen, asjeblieft, een bord warm eten, eet smakelijk. In 't pak en met een stropdas ben ik een meneer en dan ga ik door die andere deur.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden