weekendwijsheid

Lulu Wang: ‘Zie geluk als een besluit’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week schrijver Lulu Wang.

Pieta Verhoeven
Lulu Wang Beeld Joost van den Broek
Lulu WangBeeld Joost van den Broek

Lulu Wang (60): ‘Het enige waarop we echt vat hebben is vandaag. Maar vandaag kun je wel je eigen verleden beïnvloeden. Door vrolijk naar het verleden te kijken, kun je een gebeurtenis op een andere manier interpreteren. Als ik bijvoorbeeld vroeger een vriendje had, en de relatie ging uit, dan was ik verdrietig. Maar je moet juist denken: nu kan ik een leukere man ontmoeten.

Ik zie geluk als een besluit. Het is niet conditioneel. Ik sluit mijn oren en ogen voor negativiteit en zie dat als de enige manier om je staande te houden in een onvoorspelbaar leven. Het enige waar je invloed op hebt, is hoe je in het leven staat. Als mijn fiets gestolen is, denk ik: het was maar een oude omafiets. Voorlopig ga ik maar even lopen, dat is nog gezond ook.

Je kunt je gevoelens op deze manier in perspectief zetten door te mediteren. Op z’n Nederlands gezegd: alles slijt. Meditatie zorgt ervoor dat die slijtage wat sneller gaat. Een meditatieve gemoedstoestand is net alsof je gedronken hebt, een beetje wazig. Negatieve gedachten beklijven niet als je er geoefend in bent. Ik zie mensen als een vuilnisbak: elke dag wordt er allerlei afval in gegooid. Meditatie zorgt ervoor dat je je vuilnisbak leegmaakt. Het wrikt je los van gangbare gedachten en situaties. Jonge kinderen kunnen dit van zichzelf, zij hebben nog een kinderlijke ontvankelijkheid. Deze toestand streven alle meditatiemeesters na. Zij noemen het ‘rode baby’. Een rode baby is pasgeboren en ongewassen, en zit nog onder het bloed van z’n moeder. Die pasgeboren-kind-toestand kun je pas bereiken als je heel veel mediteert.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden